Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2013 στην ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, την παλαιότερη μηνιαία έκδοση του κλάδου των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα, όπου διατηρώ μια στήλη με ελεύθερο περιεχόμενο μέσα από την οποία σχολιάζω θέματα αιχμής της βιομηχανίας και φιλοδοξώ να δίνω στους επιχειρηματίες τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Αυτό το καλοκαίρι τελικά θα είναι κρίσιμο, ειδικά για όσους επενδύουν χρόνο και προσπάθεια στην επιχείρησή τους, για να βρεθούν στο τέλος της ημέρας με το σφίξιμο του «δεν βγαίνει», την αβεβαιότητα του αν αυτά που κάνουν θα έχουν αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως όλοι πια έχετε πλάνο και σε αυτό υπάρχουν και συγκεκριμένες ενέργειες marketing, οι οποίες θέλετε να σας δημιουργήσουν πωλήσεις.

Ακριβώς γι’αυτό θα σας μιλήσω πριν «χωρίσουμε» για καλοκαίρι, για μάρκετινγκ, για το αν για σας και την επιχείρηση σας είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό και για το πόσο η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει αυτό που παραδοσιακά ξέραμε ως μάρκετινγκ ή αν έχει ουσιαστικά παραμείνει το ίδιο.

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σΤΟ ΑΤΟΜΟ κάνουμε μάρκετινγκ, εύλογα λοιπόν πιστεύουμε πως η αξία της δουλειάς μας είναι πλέον ανοδική. Ανέκαθεν μάλιστα υποστηρίζαμε ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ δεν υπάρχει μόνο του, πως αποτελεί μέρος του ευρύτερου συνόλου που είναι το μάρκετινγκ και πως η ψηφιακή τεχνολογια έδωσε αναμφισβήτητα νέες διαστάσεις σε αυτό το σύνολο.

Θα δοκιμάσω λοιπόν, όσο πιό «καλοκαιρινά» μπορώ, μέσα από δώδεκα καθημερινές λέξεις, να βοηθήσω τη σκέψη σας για το πως πρέπει να είναι το μάρκετινγκ σήμερα και ποιά η θέση του στην εταιρεία.

1. Στρατηγική: δεν μπορείς να σχεδιάζεις στρατηγική χωρίς τους ανθρώπους του μάρκετινγκ παρόντες, γιατί ο σχεδιασμός σου –το πιθανότερο- δεν θα περιέχει την αγορά, τα προϊόντα, τους πελάτες. Αν μεγάλη επιχείρηση είναι αυτή που κοιτά πέρα από τον ορίζοντα, σωστό μάρκετινγκ είναι αυτό που έχει το όραμα να καθορίσει τον ορίζοντα.

2. Εμπορικό σήμα: το ίντερνετ έχει επιβάλλει τη διαφάνεια, είναι οι καταναλωτές που ελέγχουν πλέον το μέσο και όχι οι εταιρείες. Αυτό σημαίνει πως η επικοινωνία πρέπει να είναι κάθε φορά αυθεντική και ο λόγος της εταιρεία πρέπει είναι σίγουρος και αληθινός. Στην ψηφιακή εποχή αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι ισχυρό εμπορικό σήμα.

3. Εμπειρία: αν υπάρχει ένα αξίωμα στο σύγχρονο μάρκετινγκ είναι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Η εμπειρία μπορεί να προέρχεται από εκδηλώσεις, προϊόντα, υπηρεσίες, hardware, λογισμικό, service. Kάθε αλληλεπίδραση με τον πελάτη είναι μια εμπειρία που πρέπει να κάνουμε κατά περίπτωση, ευχάριστη, εύκολη και όσο δυνατόν πιο χρήσιμη για αυτόν.

4. Δεδομένα: αποτελεσματικό μάρκετινγκ σημαίνει δεδομένα που έχουμε μετατρέψει σε στοχευμένες, εξατομικευμένες ενέργειες για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό και εμπορικό πλεονέκτημα. Στο σύγχρονο μάρκετινγκ τα πάντα πλέον μετρώνται και αυτό παράγει δεδομένα, αν αυτή η πραγματικότητα δεν σας συναρπάζει, δεν σας δίνει δύναμη, τότε έχετε δρόμο ακόμα μπροστά σας.

5. Digital: το να σκέφτεσαι ψηφιακά είναι πλέον αυτονόητο μέρος κάθε στρατηγικής μάρκετινγκ. Μπορεί το «ψηφιακό» να μην είναι η πανάκεια, η λύση για κάθε πρόβλημα του μάρκετινγκ, αλλά κάθε επιχείρηση πρέπει πλέον να προσαρμόσει την κουλτούρα και τις διαδικασίες της, να αποκτήσει πλέον «ψηφιακή νοοτροπία».

6. Προσωποποίηση: το να αποτελείς εξαιρετική εμπειρία για τους πελάτες σου σημαίνει να προσφέρεις στον καθένα προσωπικά αυτό που επιθυμεί. Σημαίνει να αξιοποιείς κάθε πληροφορία, κάθε δεδομένο που έχεις για να βελτιώνεις την επαφή μαζί του. Και βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο για τους υπάρχοντες πελάτες. Όσο για τα προσωπικά δεδομένα, είναι σαφώς αντικείμενο σεβασμού, γι’αυτό στο σύγχρονο μάρκετινγκ δίνουμε πάντα αξία ως αντάλλαγμα.

7. Τεχνολογία: η τεχνολογία δεν είναι λύση από μόνη της, είναι ένας καταλύτης. Στο σύγχρονο μάρκετινγκ όμως πρέπει να νιώθεις άνετα με αυτή και να την χρήσιμοποιείς προς όφελός σου. Όσο πιό πολύ, τόσο πιό καλά.

8. Δημιουργικότητα: χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα, όσο ακριβώς και την τεχνολογία. Χρειαζόμαστε αφήγημα όπως ακριβώς και δεδομένα, συναίσθημα όπως ακριβώς και λογική. Στο σύγχρονο μάρκετινγκ πρέπει να συνδυάσουμε πάθος, δημιουργικότητα και δεξιοτεχνία, αλλά και αναλυτική σκέψη και λογική. Όχι μόνο για το προϊόν ή την υπηρεσία μας, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσουμε στην αγορά για αυτά.

9. Περιεχόμενο: η στροφή στο περιεχόμενο και σε «κανάλια» που μας ανήκουν ή που τα κερδίζουμε με αυτό, δεν είναι απλά μανία, αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στο μάρκετινγκ. Γιατί «περιεχόμενο» είναι κάτι περισσότερο από λέξεις και εικόνες, είναι ότι μπορεί να δώσει πλούσιες εμπειρίες και να ενισχύσει την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα μας.

10. Multi-screen: αν κάτι σηματοδότησαν τα smartphone είναι πως η «κινητή επανάσταση» έχει μόλις αρχίσει. Ας δούμε όμως πέρα από το απλό «κινητό», οι τηλεοράσεις είναι οθόνες, τα βιβλία είναι οθόνες, μέσα σε κάθε κατάστημα υπάρχουν οθόνες. Σύγχρονο μάρκετινγκ λοιπόν είναι να μοιράζεις το μήνυμα σου μέσα από πολλαπλές οθόνες, με τρόπο ώστε να ελέγχεις και να διευκολύνεις τη συνολική εμπειρία του πελάτη.

11. Social: τα social media είναι η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας, του τρόπου που δουλεύουμε, που συνεργαζόμαστε με συναδέλφους και πελάτες. Είναι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πάντα στη δουλειά μας, και το μάρκετινγκ, συμβαίνουν πλέον σε ένα περιβάλλον όπου οι πελάτες μπορούν και θα μιλήσουν για το τι κάνουμε και θα το μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Γι’αυτό, για το σύγχρονο μάρκετινγκ, το να είσαι social δεν είναι απλά μία επιλογή.

12. Πωλήσεις: το σύγχρονο μάρκετινγκ πρέπει να ξέρει από πωλήσεις, να καταλαβαίνει πως έρχεται το χρήμα στην επιχείρηση. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για μετρήσεις και δείκτες, όταν το μάρκετινγκ θα έχει ουσιαστικό λόγο και ευθύνη για τους εμπορικούς στόχους της εταιρείας. Ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου η συναλλαγή είναι το τελικό κλικ στο ταξίδι του πελάτη, το σύγχρονο μάρκετινγκ είναι αυτό που διαχειρίζεται όλη τη διαδρομή του, από το απλό ενδιαφέρον ως και μετά την πώληση.

Αυτά τα ολίγα και καλές βουτιές! Τον Σεπτέμβρη, με την επιστροφή μας, περιμένουμε τα σχόλια σας και μια πρόσκληση για καφέ και κουβέντα…

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου