Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2013 στην ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ, την παλαιότερη μηνιαία έκδοση του κλάδου των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα, όπου διατηρώ μια στήλη με ελεύθερο περιεχόμενο που σχολιάζει θέματα αιχμής της βιομηχανίας και φιλοδοξεί να δίνει στους επιχειρηματίες τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Ξεκινώντας να γράφω το σημείωμα αυτού του τεύχους είχα μόνο δύο πράγματα σίγουρα. Το πρώτο: η Γη δεν είχε καταστραφεί στις 21.12, παρά τις προφητείες. Το δεύτερο: οι προφητείες απέτυχαν καθώς δεν είχαν προβλέψει να έχουμε οι Έλληνες τη διακυβέρνηση του πλανήτη, αν δεν είχαμε «αδικηθεί» τόσο κατάφορα τα πράγματα θα ήταν σίγουρα αλλιώς!

Αποφάσισα λοιπόν το πρώτο κείμενο της χρονιάς να είναι «άτακτο». Χωρίς τάξη δηλαδή, να βάλω σκέψεις τη μία μετά την άλλη, κι όπου με βγάλει. Βοήθησε και το ότι το «άτακτο», ωθεί φορές φορές το μυαλό δημιουργικά, παιχνιδιάρικα, οπότε…

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, με τούτα και τ’άλλα μπήκαμε στο 2013. Η ευχή μου παραίνεση: «Δώστε χρώμα στο 2013 σας, μέρα μέρα…». Εγώ τουλάχιστον αποφάσισα να το τηρήσω. Όχι, δεν έσπευσα να αγοράσω μελάνια, «βλέπω» τις λέξεις πιό διασταλτικά, με το δικό τους, ειδικό, περιεχόμενο. Γιατί χρώμα σημαίνει περιεχόμενο. Μια μέρα άχρωμη είναι μια μέρα συνηθισμένη, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, χωρίς δημιουργία, χωρίς συναίσθημα, χωρίς εξάρσεις. Ε, μια μέρα με χρώμα λοιπόν είναι αυτή η ίδια μέρα αν παραλείψουμε το «χωρίς». Δοκιμάστε το!

Θα ρωτήσετε «πόσο εύκολο είναι να γεμίζεις τη μέρα σου με πρωτότυπο περιεχόμενο;» Είναι φορές που κι εγώ αναρωτιέμαι, αλλά τελικά η ερώτηση είναι λάθος, η σωστή ξεκινάει με το «πόσο δύσκολο είναι…». Δεν παίζω με τις λέξεις, απλά έχω συνειδητοποιήσει πως τελικά όλα είναι μια ιδέα. Είναι εύκολο λοιπόν, χρειάζεστε όμως μια Μεγάλη Ιδέα. Ποιά είναι αυτή; Εσείς θα πείτε. Τι θα μοιραζόσαστε σε ένα πάρτυ με τους είκοσι που θεωρείτε ως τους πλέον ευφυείς και ολοκληρωμένους επιχειρηματίες στον κόσμο; Τι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε το 2013 και να ξεχωρίσετε και να αποτελέσετε παράδειγμα για άλλους;

Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι πως αυτά που φαίνονται μικρά είναι που κάνουν τελικά τη μεγάλη διαφορά.

Ενστικτωδώς στο σημείο αυτό σκέφτηκα την αλλαγή. Ο χρόνος άλλαξε, αλλάζει διαρκώς, εμείς; Βέβαια, το να αλλάζεις δεν αποτελεί πλάνο δράσης, η συνεχής βελτίωση πρέπει να είναι τρόπος ζωής, στην αναβροχιά όμως καλό και το χαλάζι.

Στη διαδικασία της αλλαγής, ο σωστός επιχειρηματίας κάνει δύο πράγματα: 1ον, οργανώνει την επιχείρηση του όσο γίνεται καλύτερα γύρω από τον πυρήνα της, τα βασικά προϊόντα ή υπηρεσίες δηλαδή που της αφήνουν κέρδος και 2ον, παρακολουθεί πως λειτουργούν άλλοι κλάδοι, άλλες βιομηχανίες, άλλες αγορές ώστε να ενσωματώσει ό,τι καλύτερο.

Η βιομηχανία της εστίασης για παράδειγμα, μπορεί να μας διδάξει πολλά και σημαντικά για το πως ένας πελάτης αντιδρά θετικά σε καλή ποιότητα και έγκαιρη εξυπηρέτηση και σωστή τιμή (ναι, και στα τρία μαζί!) και επιστρέφει ή συστήνει το εστιατόριο, αλλά και το πως επιλέγουμε ένα εστιατόριο για τον σεφ του ή για μια πετυχημένη συνταγή και μόνο. Σκεφτείτε: εσείς πλασάρεστε μεν ως «gourmet resto», μήπως όμως οι πελάτες σας βλέπουν μια μέτρια συνοικιακή «σουβλακερί» και αρνούνται να ξαναδοκιμάσουν;

Τι θέλω να πω: οι καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί η επιχείρηση μας προκύπτουν στην καθημερινότητα μας, είναι αυτές που μας ευχαριστούν στην επαφή μας με άλλες εταιρείες, ασχέτως του σε ποιόν κλάδο ανήκουν. Άλλο η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία και άλλο οι κανόνες του επιχειρείν. Και, για όσους την αναζητούν, ναι, είναι καινοτομία να χτίσεις το «μενού» της επιχείρησης σου όπως θα το έκανε ένας chef, προσφέροντας δηλαδή εξαιρετικής ποιότητας τελικό προϊόν τις πρώτες ύλες του οποίου επιλέγεις προσωπικά.

(Το να ρωτήσεις τον πελάτη σου αν έμεινε ικανοποιημένος από τη δουλειά σου ή το να ζητήσεις να πληρωθείς πριν ο πελάτης φύγει, δεν είναι καινοτομία, είναι υποχρέωση. Όποιος δεν ενδιαφέρεται για τους πελάτες του δεν ενδιαφέρεται για τη δουλειά του κι όποιος δεν πληρώνει δεν μπορεί να απαιτεί, μόνο να επαιτεί.)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή είναι ανάγκη, ας το δεχθούμε. Είναι στη φύση μας να αντιστεκόμαστε σε ότι «μας ξεβολεύει», καιρός όμως να ξεπεράσετε το ότι «έτσι το έφτιαξε ο πατέρας το εργοστάσιο, εδώ και τρεις δεκαετίες έτσι κάνουμε λεφτά, τι να αλλάξουμε λοιπόν;» και να αλλάξετε πραγματικά, χωρίς να υποκρίνεστε.

Αυτό σημαίνει πως θα φτιάξετε ικανή ομάδα και θα μοιραστείτε ξεκάθαρο όραμα, συγκεκριμένη στρατηγική και μετρήσιμους στόχους, όχι μόνο λίγους μακροπρόθεσμους αλλά -το κυριότερο- πολλούς βραχυπρόθεσμους. Το timing είναι ζωτικής σημασίας όπως και η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της δράσης από όλη την ομάδα, για να ξεπεράσετε εμπόδια και αντιστάσεις.

Πρέπει και να ρισκάρετε, να αλλάξετε ακόμα και δομές αν δεν συμβαδίζουν με το όραμα σας, η διαδικασία της αλλαγής δεν πρέπει να σταματά και οι αλλαγές πρέπει να έχουν διάρκεια στο χρόνο. Όταν μάλιστα τις επικοινωνήσετε σωστά, θα δείτε τόσο την εταιρεία όσο και την αγορά να σας στηρίζουν, όσο επίπονες και αν είναι οι αλλαγές.

Καλή χρονιά λοιπόν, ήρεμα μυαλά, αποφασιστικές ενέργειες και …χρώμα! Μέρα μέρα…

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου

Ο Γιάννης Π. Τριανταφύλλου είναι διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης με είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας στις γραφικές τέχνες, και έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2008 ίδρυσε το γραφείο συμβούλων ΤΟ ΑΤΟΜΟ Consulting Services με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών social media marketing, επεξεργασίας περιεχομένου και εμπορικής οργάνωσης & ανάπτυξης.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο e-mail ytriantafyllou@toatomo.info ή μέσω των web σελίδων του www.toatomo.info και www.facebook.com/toatomoconsulting