H δημιουργικότητα δεν είναι ένας διακόπτης που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πατήσουν ανά πάσα στιγμή, το “κλειδί” για να είναι κανείς καινοτόμος είναι να δει ένα πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, υποστηρίζει ο Τζεφ Χάντεν ένας έμπειρος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας εξηγώντας παράλληλα ότι η ανάγκη είναι η “μητέρα” της καινοτομίας οπότε λίγη τεχνητή ανάγκη αυτόματα διεγείρει την δημιουργικότητα.

Ο Χάντεν μοιράζεται την πολύχρονη εμπειρία του και παραθέτει έξυπνους και πρακτικούς τρόπους για να γυρίσει κανείς τον “διακόπτη” της καινοτομίας.

Φαντάσου το χειρότερο που μπορεί να γίνει
Τι θα γίνει αν χάσεις τον μεγαλύτερο πελάτη σου ή ο κλάδος σου βυθιστεί; Τι θα γίνει αν μπει στην αγορά που δραστηριοποιείσαι ένας μεγάλος ανταγωνιστής; Η απάντηση μπορεί να αποκαλύψει απρόσμενες ευκαιρίες ή να οδηγήσει σε αλλαγές στην συνολική στρατηγική σου.

Παίξε το παιχνίδι του γιατί.
Ρώτησε πέντε φορές “γιατί;”. Δεν χρειάζεται να έχει γίνει κάποιο λάθος απαραίτητα, πάρε ένα συγκεκριμένο θέμα και αναρωτήσου γιατί ενεργείς όπως ενεργείς. Όσο πιο πολλά “γιατί” ρωτήσεις τόσο πιο πιθανό είναι μετά από κάθε απάντηση να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα με έναν καινούργιο τρόπο.

Προσποιήσου ότι μόλις ξέμεινες από χρήματα
Η σταθερή ροή χρημάτων ή ένα μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο είναι θετικά όμως μπορούν να κρύψουν ευκαιρίες για εξοικονόμηση χρημάτων ή αριστοποίηση μιας διαδικασίας. Σκέψου λοιπόν τι θα έκανες αν ξέμενες από χρήματα, σκέψου όσο περισσότερα σενάρια μπορείς και μετά εφάρμοσε τις καλύτερες ιδέες.

Προσποιήσου ότι δεν υπάρχουν κανόνες
Κάθε επιχείρηση έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Τι θα γινόταν όμως αν δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσεις τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για να λύσεις ένα πρόβλημα; Τι θα γινόταν αν άλλαζες τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύεις τους υπαλλήλους σου; Σπάσε νοερά μερικούς κανόνες – ειδικά τους δικούς σου κανόνες. Συχνά ένας κανόνας δεν είναι καν κανόνας, είναι ο τρόπος που έκανες μέχρι σήμερα κάποια πράγματα.

Προσποιήσου ότι έχεις μόλις πέντε λεπτά για να λύσεις ένα πρόβλημα
Η ταχύτητα επίσης είναι η μητέρα της καινοτομίας. Πάρε ένα πρόβλημα και πίεσε τον ευατό σου να αποφαίσει σχετικά μέσα σε πέντε λεπτά. Φαντάσου ότι έχεις πέντε λεπτά για να λύσεις το πρόβλημα παντελούς έλλειψης ρευστότητας.

Φαντάσου την τελειότητα
Είμαστε συνηθισμένοι να προσδιορίζουμε την βελτίωση σε ποσοστιαίους όρους: πχ μείωση κόστους κατά 3% . Αν ο στόχος ήταν η τελειότητα τι θα χρειαζόταν να κάνεις; Σκέψου και μετά εφάρμοσε τις ιδέες που σου ήλθαν στο μυαλό. Μπορεί να μην οδηγηθείς στην τελειότητα αλλά θα υπάρξει θεαματική βελτίωση.

“Θαλάσσωσέ τα” σκόπιμα
Οι ειδικοί της καινοτομίας συνιστούν διαρκή πειραματισμό αλλά αυτό απαιτεί ένα επίπεδο δημιουργικότητας που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Η λύση είναι να πάρεις μια διαδικασία που λειτουργεί καλά και να την απορρυθμίσεις σκόπιμα για να δεις τί θα συμβεί. Μετά εφάρμοσε αυτά που βοήθησαν στο ξεπέρασμα του προβλήματος. Έτσι θα λειτουργείς προορατικά.

Κάνε μια εκδρομή και δανείσου ότι μπορείς
Η διασταύρωση κλάδων επιχειρήσεων σπάνια συμβαίνει και όλοι μένουν κλεισμένοι στα στεγανά των γνώριμων διαδικασιών. Μια εκδρομή σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για κάποιον επιχειρηματία του εκδοτικού κλάδου.

Υπάρχει κάπου κάποιος που κάνει κάτι πολύ καλά. Δανείσου στοιχεία και εφάρμοσέ τα στην δική σου επιχείρηση ακόμη και αν ανήκει σε άλλο κλάδο.

Πηγή: emea.gr