Το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς είναι το ιδανικό χρονικό σημείο για να κάνει κανείς καλύτερη την επιχείρησή του. Η Βανέσα Μέριτ Νόρμπεργκ, έμπειρη επιχειρηματίας και ιδρύτρια της εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων Metal Mafia, προσφέρει πρακτικές συμβουλές σε όσους επιδιώκουν ενεργά την πρόοδο που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Κάντε έξυπνες δαπάνες
Eίτε έχετε μια νεοφυή επιχείρηση και είστε σε αναπτυξιακή τροχιά είτε διευθύνετε μια εδραιωμένη επιχείρηση, οι πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε δεν θα πρέπει να έχουν ως βάση το κόστος. Αντικαταστήστε την έννοια του “κόστους” με την ερώτηση της “αξίας”.


Υιοθετήστε συστήματα bonus συνδεδεμένα με βραχυπρόθεσμους στόχους
Οι υπάλληλοι σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες συχνά δυσκολεύονται να δουν τα πράγματα σε μακροπρόθεσμη οπτική. Αν δημιουργήσετε ένα σύστημα ανταμοιβών που συνδέεται με βραχυπρόθεσμους στόχους και πρότζεκτ με τα οποία ήδη ασχολούνται οι συνεργάτες σας αντί για συστήματα που δίνουν bonus στο τέλος του χρόνου, θα τονώσετε το ηθικό τους και θα βελτιώσετε τα αποτελέσματα της εταιρείας σας.

Ρωτήστε τους πελάτες σας τί θέλουν
Οι επιχειρηματίες έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε την δυνατότητα να ακούσουν την άποψη των πελατών τους. Οι πελάτες είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά την δημιουργία, την τροποποίηση, την επέκταση της γκάμας προϊόντων. Ζήτησε τη γνώμη τους για ιδέες νέων προϊόντων, αξιοποιήστε τα σχόλιά τους για τα υπάρχοντα προϊόντα. Θα σας πουν τί χρειάζεται να κάνετε για να πουλήσετε περισσότερο και θα σας προφυλάξουν από λάθη που μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος.

Να πουλάτε λύσεις, όχι πράγματα
Όταν επωφελείται ο πελάτης επωφελείται και η ίδια η εταιρεία. Είτε προσφέρετε κάποιο προϊόν είτε κάποια υπηρεσία, παρουσιάστε το σαν μια λύση. Οι λύσεις κερδίζουν το ενδιαφέρον των πελατών γιατί βοηθούν μια επιχείρηση να αναπτυχθεί, γιατί κάνουν καλύτερη τη ζωή, και κυρίως γιατί αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύει ο κόσμος (με την στενότερη και την ευρύτερη έννοια). Οι πωλήσεις σας θα εκτοξευτούν αν φροντίσετε να πλαισιώσετε κάθε προϊόν που προσφέρετε με όρους λύσεων που αυτό προσφέρει.

Να δοκιμάζετε νέες στρατηγικές συχνά
Αν η επιχείρησή σας λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εύκολο να εγκλωβιστείτε σε συγκεκριμένους τρόπους δράσης λόγω της συνήθειας. Δεν αρκεί να είστε ανοικτοί στην αλλαγή πρέπει να την επιδιώξετε. Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι που δεν έχετε δοκιμάσει, στρατηγικές που δεν έχετε ποτέ σκεφτεί, και καλύτεροι τρόποι να κάνετε αυτά που πρέπει να γίνουν. Μελετήστε την αλλαγή, μελετήστε νέες ιδέες και δεσμευτείτε να το κάνετε αυτό σε κάθε τομέα της επιχείρησής σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Πηγη: emea.gr