Κάθε μέρα, όλο και πιό έντονα, η κουβέντα με φίλους επαγγελματίες μονοπωλείται από το κλασσικό ερώτημα: «Και τώρα τι κάνουμε;». Γύρω γύρω από αυτό χτίζονται όλα τα άλλα, το πολιτειακό πρόβλημα, η έλλειψη ρευστότητας, οι εισαγωγές μόνο με προκαταβολή μετρητών, οι εξαγωγές με πρόσθετη «επιδότηση» του κράτους μιας και το ΦΠΑ επιστρέφεται γενικώς και αορίστως, η πραγματική οικονομία που συρρικνώνεται, η εμπιστοσύνη που αγγίζει σχεδόν το ναδίρ.

Αισθάνομαι πως θέλω να γράψω αυτό το κείμενο, ως εξομολόγηση, ως αποτύπωση σκέψεων, πρέπει όμως να το κρατήσω σε business επίπεδο. Λοιπόν, στο ερώτημα «Και τώρα τι κάνουμε;», μία μόνη απάντηση έχω, έναν τρόπο ξέρω, και δεν είναι άλλη από το «Δουλεύουμε, προσπαθούμε, δεν σταματάμε».

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι να το αρνείσαι ούτε να αναδιφείς ατελείωτα τα αίτια και τους αιτίους του. Η λύση σίγουρα προϋποθέτει καλή γνώση του «πως φτάσαμε ως εδώ», από κει και πέρα όμως χρειάζεται απόφαση και δουλειά! Στην κρίση δεν πρέπει να σταματήσεις, πρέπει να συνεχίσεις να προσπαθείς, απλά πρέπει πρώτα να αλλάξεις! Να γίνεις καλύτερος, παραγωγικότερος, ποιοτικότερος, να αποκτήσεις νέες γνώσεις και δεξιότητες, να προσφέρεις νέες υπηρεσίες στους πελάτες σου, να τους βοηθήσεις δια του παραδείγματος να αντιμετωπίσουν κι αυτοί το -ίδιο με το δικό σου- πρόβλημα που αντιμετωπίζουν!

Εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, επιπλέον των παραπάνω, δίνουμε προτεραιότητα και σε κάτι ακόμα: το πως θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην Ελλάδα βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών μας και το πως θα επεκταθούμε στο εξωτερικό, κατ’αρχήν στις γύρω αγορές, και θα μεταφέρουμε εκεί τεχνογνωσία που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέα επιτυχημένα επιχειρηματικά σχήματα. Γιατί, κοινή λογική, η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα και στεγανά και όταν διώκεται από ένα μέρος αναζητά και βρίσκει το επόμενο όπου θα εγκατασταθεί και θα ανθίσει!

Εμείς αυτά σκεπτόμαστε, έτσι λειτουργούμε, αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουμε στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσιάζουμε αυτή την εποχή. Γιατί αυτή πιστεύουμε είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, οι άλλες έχουν έντονο το στοιχείο της υπεκφυγής! Γιατί πιστεύουμε πως η κρίση θα ξεπεραστεί όταν ξεπεραστούν στην πράξη τα αίτια που την δημιούργησαν, όταν η αριστεία, η αξιοκρατία, η οργάνωση, η εμπιστοσύνη, η προσπάθεια, η εργασία, η κοινή λογική πάψουν να είναι όραμα για τους λίγους και γίνουν πάλι αξίες για τους πολλούς.