«Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι απαραίτητη στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον». Πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό; Πολλές σίγουρα, ειδικά αυτή την εποχή που η κρίση μας υποχρεώνει όλους να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε στην αγορά.

Αν όμως κάτι είναι σημαντικό σε αυτό που έγραψα δεν είναι ο βερμπαλισμός της πρώτης πρότασης, το σημαντικό είναι η φράση «έχετε ακούσει». Γιατί η καλή επικοινωνία στηρίζεται πρώτα και κύρια στο να είστε καλός ακροατής και μετά στο να είστε καλός ομιλήτής.

Τι σημαίνει «καλός ακροατής»; Σημαίνει να κοιτάς αυτόν που σου μιλάει, να μην τον διακόπτεις, να κάνεις ερωτήσεις για να τον διευκολύνεις να σου πει αυτό που θέλει, να μην αλλάζεις θέμα στη συζήτηση, να ελέγχεις τον τρόπο με τον οποίο έκφράζεις τα συναισθήματα σου και -στο τέλος, το κυριότερο- να απαντάς κατάλληλα.

Για να πείσεις πρέπει αναμφίβολα να είσαι καλός ομιλητής. Και για να είσαι καλός ομιλητής πρέπει να είσαι καλός ακροατής. Και για να είσαι καλός ακροατής πρέπει να ενθαρρύνεις τους άλλους να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Μην ξεχνάτε, ο πελάτης σας τελικά αγοράζει «εσάς» αλλά όχι όπως εσείς θέλετε να προβάλλεστε αλλά όπως εκείνος θέλει να σας βλέπει.