Do not overpromise, so that you will not undeperform! Μην υπερβάλεις σε υποσχέσεις, για να μην υπολείπεσαι σε απόδοση! Το διάβασα αυτές τις μέρες και σκέφτηκα να το «κουβεντιάσουμε» λιγάκι.

Στη ζωή μας ορίζουμε τα πάντα «σχεσιακά», σε σχέση δηλαδή με κάτι άλλο! Ορίζουμε π.χ. τη μέρα σε σχέση με τη νύχτα, για την ακρίβεια ως το αντίθετο της, το φως σε σχέση με το σκοτάδι, δηλαδή με την απουσία του,

Έτσι, ορίζουμε την απόδοση σε συνάρτηση με την υπόσχεση: υποσχόμεθα ότι θα αποδώσουμε κάτι συγκεκριμένο το οποίο έχουμε ήδη υποσχεθεί, επομένως μετρούμε την απόδοση ως προς το «υπέρ-/υπό-» της υπόσχεσης μας.

Δεν πρέπει λοιπόν να υπερυποσχόμαστε γιατί τότε η υποαπόδοση κοστίζει στην αξιοπιστία μας, ούτε όμως να υπο-υποσχόμαστε γιατί τότε η απόδοση μας θα είναι υπεραπόδοση και θα δημιουργήσει υπερπροσδοκίες και υπερυποσχέσεις…

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σωστό σχεδιασμό, ο σωστός σχεδιασμός είναι που αποτρέπει την φτωχή απόδοση. Και σωστός σχεδιασμός σημαίνει γνώση του κοινού, των πελατών μας και του τι απαιτήσεις έχουν από εμάς, ξεκαθαρο σκοπό και γνώση σε βάθος του αντικειμένου μας αλλά και λογικές και δομημένες ενέργειες.