«Τα social media είναι πρωτίστως σχέσεις». Συμβαίνει όμως να έχουν αλλάξει και να έχουν ξαναγραφτεί οι θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τις σχέσεις εξαιτίας ενός εύκολου και χωρίς κόστος τρόπου επικοινωνίας, που δεν είναι άλλος από τις κοινωνικές τεχνολογίες. «Το να είσαι ηγέτης σήμερα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα social media, είναι τόσο διαφορετικό, που καθιστά προϋπόθεση για τους ηγέτες να σκέφτονται με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο». Εναν τρόπο που απαιτεί να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους, να μοιράζονται τις πληροφορίες αλλά και τη λήψη των αποφάσεων. Και όλα αυτά, την ώρα που το ηγετικό «είναι» τους αντιστέκεται και απαιτεί να διατηρούν τον έλεγχο και να κρατούν την εξουσία.

«Ανοιχτή ηγεσία» σημαίνει ότι ο ηγέτης «διαθέτει την αυτοπεποίθηση και την ταπεινότητα, που τον απαλλάσσουν από την ανάγκη να ελέγχει τα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα εμπνέει δέσμευση στους ανθρώπους για την επίτευξη των στόχων». Ωστόσο, η διαχείριση των νέων αυτών σχέσεων, όπως καλλιεργούνται με την «ανοιχτή ηγεσία», λειτουργεί με νέους κανόνες, οι οποίοι, συνοπτικά, αναφέρονται ως εξής:


«Σεβασθείτε το γεγονός ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και ξεκινήστε μια ισότιμη σχέση μαζί τους». Αν ανατρέξετε στα social media ρωτώντας για την εταιρεία σας, θα εκπλαγείτε από τη δύναμη αυτών των ανθρώπων. 

«Χτίστε την εμπιστοσύνη, που είναι ο πυρήνας κάθε «σχέσης». Μοιρασθείτε με τους άλλους τις σκέψεις, δραστηριότητες, ανησυχίες. 

«Τροφοδοτήστε την περιέργεια και την ταπεινότητα». Το να εκφράζεις περιέργεια για το τι κάνει κάποιος και γιατί είναι σημαντικό για κάποιο άτομο, επικεντρώνει το μοίρασμα όχι μόνο σε αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν, αλλά και σε αυτό που εσείς θέλετε να πείτε. Φυσικό συνεπακόλουθο της περιέργειας είναι η ταπεινότητα να παραδέχεστε ότι έχετε πολλά ακόμη να μάθετε, αλλά και να παραδεχθείτε ότι κάπου έχετε λάθος. 

«Η υπευθυνότητα είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης». Αν ένα προϊόν σας δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πείτε «συγγνώμη» και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αν πάλι, κάποιος καταχραστεί τη δυνατότητα να μοιράζεται τη σχέση μαζί σας, τότε του αρνείσθε την πρόσβαση σε αυτήν. 

«Η αποτυχία, χωρίς να είναι αποδεκτή, ωστόσο αναγνωρίζεται, γίνεται κατανοητή και συγχωρείται». Αποδεχθείτε ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ότι ένα προϊόν πιθανόν να αποτύχει στην αγορά.

Στη νέα εποχή το να είναι κάποιος ηγέτης έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, παραδίδοντας εν μέρει τον έλεγχο, διατηρώντας όμως την εποπτεία. «Μια διαδικασία με την οποία στην πραγματικότητα κερδίζει περισσότερη δύναμη». Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ηγέτες, ωστόσο, εξωγενείς αρνητικές συνθήκες και παράγοντες θα τους πιέσουν να προσχωρήσουν στη νέα πραγματικότητα και να δράσουν με διαφορετικό τρόπο. «Στο παρελθόν οι ηγέτες είχαν την πολυτέλεια να παραμένουν προστατευμένοι στην ασφάλεια που τους παρείχαν τα γραφεία τους και «ξανοίγονταν» μόνο όταν εκείνοι ένιωθαν τη συγκεκριμένη ανάγκη. Σήμερα όμως συμβαίνει τα ενδεχόμενα λάθη, είτε οι παραλείψεις ενός οργανισμού, να διαρρέουν παντού».

* αποσπάσματα από το άρθρο «Πώς η τεράστια δυναμική των social media διαμορφώνει τον σημερινό «ανοιχτό» ηγέτη» της Χριστίνας Δαμουλιάνου στην Καθημερινή της Κυριακής 16.10.2011, που ήταν αφιερωμένο στην κα Σαρλίν Λι, η οποία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένη της Boussias Communications ως κεντρική ομιλήτρια σε τρία σημαντικά συνέδρια – 9th Marketing Directors Forum, 5th Corporate Communication Conference, 7th People Management Executive Seminar – αλλά και στην ειδική Εσπερίδα για τους CEOs της εγχώριας αγοράς (www.boussias.com).