Αν προσπαθούσαμε να μεταφράσουμε επακριβώς τους όρους θα μιλούσαμε για «εισερχόμενο» και «εξερχόμενο» μάρκετινγκ. Στην ουσία μιλάμε για μια διαφορετική προσέγγιση στο μάρκετινγκ, μια προσέγγιση που επενδύει στο ότι η πώληση είναι μια διαδικασία που γίνεται από άνθρωπο προς άνθρωπο και στο ότι κανείς δεν ξέρει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου καταναλωτή καλύτερα από τον ίδιο τον άνθρωπο καταναλωτή.

Η ανάπτυξη και διάδοση της χρήσης του internet έχει συντελέσει αποφασιστικά προς την εξέλιξη της επικοινωνίας και της πληροφόρησης για προϊόντα και υπηρεσίες. Δύσκολα πια οι καταναλωτές βασίζονται σε διαφημιστικές πινακίδες και τηλεοπτικά σποτ -γνωστές τεχνικές εξερχόμενου μάρκετινγκ- για να ενημερωθούν για νέα προϊόντα, το διαδίκτυο έχει ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη τους, έχουν πλέον πολλές εναλλακτικές μεθόδους για να αναζητήσουν, να βρουν και να αγοράσουν τις μάρκες και τα προϊόντα που επιθυμούν μέσα από έναν αμφίδρομο διάλογο που διευκολύνεται σημαντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το inbound marketing επικεντρώνει στην προσέλκυση (αντί της «αγοράς») της προσοχής του ατόμου-καταναλωτή και αυτό γίνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ανάπτυξης ελκυστικού περιεχομένου, όπως blogs, podcasts και whitepapers. Το περιεχόμενο αυτό ενδιαφέρει, κατατοπίζει και προσθέτει αξία, δημιουργεί θετικές εικόνες στα μάτια του καταναλωτή, κάνει πιο πιθανό το δέσιμο με ένα εμπορικό σήμα σας, πιο πιθανή την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Επιπλέον, κοστίζει λιγότερο!

Το παρακάτω infographic της Voltier Digital, μέσα από προσεκτική μελέτη της αμερικάνικης αγοράς, παρουσιάζει μερικές ενδιαφέρουσες τάσεις που πλέον έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δείτε π.χ. μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά:
– το 44% του διαφημιστικού ταχυδρομείου δεν ανοίγεται καν! Χαμένος χρόνος, χαμένο κόστος σε χαρτί και ταχυδρομικά.
– το 86% των ανθρώπων δεν παρακολουθούν πλέον τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
– το 84% των ανθρώπων ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν φύγει από κάποιο website εξαιτίας μιας άσχετης ή ενοχλητικής διαφήμισης.

Πηγή

* Θα χαρούμε να οργανώσουμε μια συνάντηση μαζί σας, να αναλύσουμε την ιδέα σας, να συζητήσουμε τις εταιρικές σας λειτουργίες και να σας προτείνουμε τρόπους να είναι αποτελεσματική η εμπορική σας λειτουργία και η επαφή σας με τους πελάτες σας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 6937 252420 ή να στείλετε e-mail στο toatomo@gmail.com