Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε εσείς;
Προσλάβετε ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσάς και μη διστάσετε να συνεργαστείτε μαζί τους σε ισότιμη βάση. Ξεκαθαρίστε ότι η σχέση σας είναι αμφίδρομη και σκοπεύετε να μάθετε και εσείς από αυτούς. Οι ευφυείς άνθρωποι που έχουν τα κατάλληλα κίνητρα ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε μια τέτοια προσέγγιση…

Είναι ασυνήθιστο ένας επιχειρηματίας να αναγνωρίζει ότι μπορεί να μάθει από τους εργαζομένους του;
Ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν για τον ιδρυτή μιας εταιρείας, είναι ότι οι ιδρυτές, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν αυτό που έφτιαξαν, μπορεί να είναι ευαίσθητοι και αμυντικοί. Είναι συναισθηματικά δεμένοι με την εταιρεία τους, τις τεχνολογίες και το μάρκετινγκ που υιοθέτησαν στα πρώτα της βήματα, και δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι μπορεί κάτι να επιδέχεται βελτίωση. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μην φοβάμαι καθόλου, ώστε να μπορώ να επιτρέψω σε κάποιον να έρθει να δουλέψει για μένα και να διαγράψει αυτά που έχω κάνει. Δεν έχω δεθεί συναισθηματικά με οτιδήποτε έχω χτίσει μέχρι σήμερα.

Πώς περνάτε αυτό το μήνυμα στους εργαζομένους σας;
Κάθε φορά που παίρνω συνέντευξη από έναν υποψήφιο, του λέω: «Όταν μάθεις πώς λειτουργούμε σαν εταιρεία θα αναρωτηθείς γιατί τα πράγματα γίνονται έτσι και όχι αλλιώς. Δουλειά σου είναι να κάνεις προτάσεις και να αμφισβητήσεις την κατεστημένη τάξη πραγμάτων». Έτσι οι εργαζόμενοι αποκτούν κίνητρα και προτείνουν τις καλύτερες ιδέες.

Κατά πόσο παίζει ρόλο η αποφασιστικότητα στο στυλ διοίκησης που εφαρμόζετε;
Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ζυγίζουμε προσεκτικά την κατάσταση πριν κινηθούμε, όχι όμως και να αναβάλλουμε, να χρονοτριβούμε και να κωλυσιεργούμε. Για να πάει μια επιχείρηση μπροστά πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός.

Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση. Ο καλός μάνατζερ αποδέχεται το γεγονός ότι δεν θα είναι σωστές όλες οι αποφάσεις του. Και όταν μια απόφαση είναι λανθασμένη, αναλαμβάνει αμέσως την ευθύνη χωρίς χρονοτριβές και δικαιολογίες.

Προσπαθώ να μην επενδύω συναισθηματικά στις αποφάσεις μου, ώστε όταν κάτι δεν λειτουργεί, να μπορώ να το αφήσω γρήγορα πίσω μου και να προχωρήσω άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

* αποσπάσματα από το άρθρο της Karen E. Klein «Μαθήματα μάνατζμεντ για νέες γυναίκες επιχειρηματίες», που δημοσιεύθηκε στο capital.gr. Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και ειδικεύεται σε θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.