Θα ήταν σπουδαίο αν μπορούσαμε να επικεντρώσουμε στις κρίσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες αντί του να ξοδεύουμε το χρόνο μας απλά «κρατώντας το μαγαζί ανοικτό», σωστά; Ας δούμε λοιπόν δέκα απλούς κανόνες που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε…

1. Ξανασκεφθείτε και απλοποιείστε υποδομές και διαδικασίες
Όσο πιο απλές οι υποδομές και οι διαδικασίες σας, τόσο λιγότερος ο χρόνος που θα σας απορροφούν, επιτρέποντας σας να ρίξετε βάρος στην οργάνωση της σχέσης με τους πελάτες.

2. Απεξαρτηθείτε από τα «υλικά» όσο περισσότερο μπορείτε
Θεωρητικά, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας «άϋλα», να μην έχετε εξαρτήσεις από εξοπλισμό και τις παρελκόμενες ανάγκες συντήρησης/ανανέωσης του.

3. Αναθεωρήστε τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρετε
Ο στόχος σας πρέπει να είναι αφαιρέσετε ότι μπορεί να αφαιρεθεί και να αυτοματοποιήσετε ότι μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Έτσι θα επικεντρώσετε στο ποιό προϊόν σας καλύπτει την ανάγκη του πελάτη σας και όχι στο ποιά ανάγκη του πελάτη σας θα δημιουργήσει πώλησησε  ποιό προϊόν σας.

4. Διαχειριστείτε κάθε δουλειά με τη λογική του ολοκληρωμένου έργου
Aυτό θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε στρατηγική σκέψη γύρω από το έργο και να αξιοποιήσετε με βέλτιστο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους επικεντρώνοντας στα παραδοτέα, στο αποτέλεσμα.

5. Μη διστάσετε να αναζητήσετε στρατηγικές συνεργασίες
Δεν είναι ανάγκη να κάνετε τα πάντα μόνος σας, αναλύστε το έργο, βρείτε τα σημεία εκείνα που σας κουράζουν και βρείτε τον εξειδικευμένο εκείνο στρατηγικό συνεργάτη που θα σας απαλλάξει από το …πρόβλημα (και ίσως σας βοηθήσει να κερδίσετε μερικά ευρώ παραπάνω).

6. Είναι σημαντικό το έργο και κάθε στοιχείο του να έχει μια σταθερή ταυτότητα
H ταυτότητα του έργου είναι σημαντική και –το κυριότερο- πρέπει να είναι σταθερή από την αρχή ως το τέλος και να «εφαρμόζεται» σε όλα τα στοιχεία του. Ο απλός αυτός κανόνας θα βοηθήσει τις προτεραιότητες σας, την ανάπτυξη και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, την οργάνωση των αποτελεσμάτων και των τελικών αναφορών, την απολογιστική κοστολόγηση και θα εξασφαλίσει ποιότητα στον πελάτη σας.

7. Μην τα κάνετε όλα εσείς, αφήστε τους να κάνουν όσα περισσότερα είναι ανθρωπίνως δυνατά
Ένα μικρό μυστικό της διοίκησης: Εάν καταφέρετε να πείσετε κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά για σας, δεν θα χρειαστεί να την κάνετε εσείς! Και, αν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι ορισμένα πράγματα, θα είναι πιο παραγωγικοί, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν να τους δώσει κάποιος τη λύση.

8. Μην αγνοείτε την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία
Θα σας προκύψει, κάποια από τα στελέχη του πελάτη σας που συμμετέχουν στην ομάδα έργου θα έχουν τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους πρωτοβουλίες, θα επιθυμούν για διάφορους λόγους να αυτενεργήσουν. Μην το αποθαρρύνετε, απλά καθορίστε το σαφές και λογικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι ώστε το αποτέλεσμα των επιμέρους ενεργειών να προσθέτει στο αποτέλεσμα της ομάδας.

9. Προτεραιότητα σας πρέπει να είναι να είναι το έργο ολοκληρωμένο
Όσο μικρό και αν είναι το έργο που έχετε αναλάβει πρέπει να είναι και ολοκληρωμένο και αρμονικά ενταγμένο στο σύστημα λειτουργίας του πελάτη σας και αυτό είναι δική σας δουλειά, εσείς είστε που φέρνετε το καινούργιο στην εταιρεία. Επικεντρωθείτε λοιπόν, από το στάδιο του σχεδιασμού, και φροντίστε το έργο που θα αναλάβετε να είναι όσο περισσότερο γίνεται εναρμονισμένο με την υπόλοιπη εταιρεία.

10. Παραμείνετε ρεαλιστές
Δυστυχώς, είναι μια συμβουλή που πολλές φορές κι εγώ παραβλέπω, αν και πρέπει. Στο τέλος τέλος, μιλάμε απλά για μια δουλειά, και κανενός η υγεία δεν πρόκειται να «πάθει» αν η επιτυχία …αργήσει, εκτός κι αν δουλεύετε στο χώρο της υγείας. Μιλάμε για αυτοματοποίηση και αλλαγή, τίποτα όμως δεν πρόκειται να προκύψει αν προσπαθήσετε να το εκβιάσετε την ώρα που εσείς και η ομάδα σας λειτουργείτε στο κόκκινο. Έχει σημασία λοιπόν να παραμείνετε ρεαλιστές και να δρομολογήσετε τις αλλαγές τόσο γρήγορα όσο μπορείτε να ακολουθήσετε.

* Θα χαρούμε να οργανώσουμε μια συνάντηση μαζί σας, να αναλύσουμε τις εταιρικές σας λειτουργίες και να σας προτείνουμε τρόπους να αξιοποιήσετε τους απλούς αυτούς κανόνες στην εμπορική σας λειτουργία και την επαφή σας με τους πελάτες σας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 6937 252420 ή να στείλετε e-mail στο toatomo@gmail.com