…«(To νέο μάρκετινγκ) Είναι εκείνο που ενσωματώνει τις αξίες των ανθρώπων στη στρατηγική του. Που λαμβάνει υπόψη του τις κοινωνικοπολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Που αντιμετωπίζει τους πελάτες όχι ως απλούς καταναλωτές, αλλά ως σύνθετους και πολυδιάστατους ανθρώπους, που επιλέγουν αυτά που ικανοποιούν τις βαθύτερες ανάγκες τους και αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους»

…Το Μάρκετινγκ 3.0 –η ιδέα του οποίου γεννήθηκε στην Ασία– συσχετίζει τις αρχές του με τη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων και με την επικράτηση της νέας ψηφιακής εποχής. «Οι εταιρείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη δράση τους και να αφήσουν πίσω τους την ασφάλεια του Μάρκετινγκ 1.0 και 2.0 και να βαδίσουν γοργά προς τη νέα εποχή του Μάρκετινγκ 3.0».

…Στην αρχή μεταξύ του μάρκετινγκ και των αξιών υπάρχει «πόλωση». Διότι «πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το μάρκετινγκ δεν απαιτεί την υιοθέτηση ενός ηχηρού συστήματος αξιών – επειδή αυτό συνεπάγεται έξοδα και περιορισμούς». Οπότε, η σχέση περνά στο δεύτερο στάδιο, αυτό της «εξισορρόπησης» που είναι αναπόφευκτο. Δηλαδή στο στάδιο αυτό οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε δωρεές μέρους των κερδών τους για κοινωνικούς σκοπούς. Εως ότου καταλήξουν στη σιγουριά της σχέσης του τρίτου και τελικού σταδίου, που είναι η «ενσωμάτωση», δηλαδή «οποιοσδήποτε διαχωρισμός των εννοιών του μάρκετινγκ και των αξιών δεν είναι αποδεκτός».

…Και ιδού τα δέκα αξιώματα σύμφωνα με τα οποία επιτυγχάνεται το μάρκετινγκ και οι αξίες να αποτελούν δύο συνυφασμένες έννοιες:

1. Αγαπήστε τους πελάτες σας, σεβαστείτε τους ανταγωνιστές σας.

2. Αναγνωρίστε την αλλαγή, προετοιμαστείτε να την υιοθετήσετε.

3. Διαφυλάξτε το όνομά σας, δηλώστε ξεκάθαρα ποιοι είστε.

4. Δεν είναι όλοι οι πελάτες ίδιοι, προσεγγίστε πρώτα εκείνους που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από εσάς.

5. Προσφέρετε πάντα ένα ανταγωνιστικό πακέτο σε λογικές τιμές.

6. Δηλώστε την παρουσία σας στην αγορά, παραμείνετε προσιτοί στους αγοραστές σας.

7. Κερδίστε τους πελάτες σας, κρατήστε τους και κάντε τους περισσότερους.

8. Οποια και αν είναι η δραστηριότητά σας δεν παύει να είναι παροχή υπηρεσιών.

9. Βελτιώνετε διαρκώς τις διαδικασίες σας σε συνάρτηση με την ποιότητα, το κόστος και την παράδοση.

10. Συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και όταν έρθει η ώρα, αποφασίστε με σύνεση.

* μπορείτε να διαβάσετε όλο το σχετικό άρθρο της Χριστίνας Δαμουλιάνου (δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 25.09.2011) στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφημερίδας.

* Από τις πρώτες μέρες του γραφείου μου, εφαρμόζουμε τις αρχές του Value-based Marketing και συμβουλεύουμε τους πελάτες μας σύμφωνα με αυτές. Θα χαρούμε να οργανώσουμε μια συνάντηση μαζί σας και να σας εξηγήσουμε το τι και πως αναλυτικότερα, προσαρμοσμένοι στη δική σας δραστηριότητα ή επιχείρηση. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 6937 252420 ή να στείλετε e-mail στο toatomo@gmail.com