«…Ήμουν τυχερός – βρήκα αυτό που αγαπούσα να κάνω νωρίς στη ζωή. Ο Γουόζ και εγώ ξεκινήσαμε την Apple στο γκαράζ των γονιών μου, όταν ήμουν 20 ετών. Δουλέψαμε σκληρά και σε δέκα χρόνια η Apple είχε εξελιχθεί από τους δυο μας σε ένα γκαράζ σε μια εταιρεία 2 δισ. δολαρίων, με πάνω από 4.000 εργαζομένους. Είχαμε λανσάρει την καλύτερη δημιουργία μας, τον Macintosh, ένα χρόνο πριν, και είχα μόλις γίνει 30. Και τότε απολύθηκα. Πώς μπορείς να απολυθείς από μια εταιρεία που εσύ ξεκίνησες; Καθώς η Apple μεγάλωνε, προσέλαβα κάποιον που θεώρησα πολύ ταλαντούχο, για να διοικήσει την εταιρεία μαζί μου, και τον πρώτο χρόνο όλα πήγαιναν πολύ καλά. Μετά, όμως, τα οράματά μας για το μέλλον άρχισαν να διαφοροποιούνται και, τελικά, επήλθε η ρήξη. Όταν συνέβη αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε το μέρος του. Έτσι, στα 30 βρέθηκα εκτός. Και πολύ δημόσια εκτός. Αυτό που ήταν το επίκεντρο της ενήλικης ζωής μου είχε χαθεί – και αυτό ήταν ολέθριο.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, ξεκίνησα μια εταιρεία που λεγόταν NeXT, μια άλλη που λεγόταν Pixar και ερωτεύθηκα μια καταπληκτική γυναίκα που αργότερα θα γινόταν η σύζυγός μου. Η Pixar έφτιαξε την πρώτη ταινία με γραφικά από υπολογιστή, το Toy Story, και είναι τώρα το πιο επιτυχημένο στούντιο κινούμενων σχεδίων στον κόσμο. Σε μια απίστευτη τροπή των γεγονότων, η Apple αγόρασε τη NeXT, εγώ επέστρεψα στην Apple και η τεχνολογία που αναπτύξαμε στη NeXT είναι τώρα η καρδιά της αναγέννησης της Apple. Και η Λορίν κι εγώ έχουμε μια θαυμάσια οικογένεια.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί, αν δεν είχα απολυθεί από την Apple. Ήταν φρικτό να δοκιμάζεις τη γεύση του φαρμάκου, αλλά πιστεύω ότι ο ασθενής το χρειαζόταν. Μερικές φορές, η ζωή σε χτυπά στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μη χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με έκανε να συνεχίσω ήταν το γεγονός ότι αγαπούσα αυτό που έκανα. Οφείλετε να βρείτε αυτό που αγαπάτε. Και αυτό είναι αληθινό, τόσο στη δουλειά σας όσο και στην προσωπική σας ζωή. Η δουλειά σας θα γεμίσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας και ο μόνος τρόπος για να είστε πραγματικά ικανοποιημένοι είναι να κάνετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι μια σπουδαία δουλειά. Και ο μόνος τρόπος να κάνετε μια σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μη συμβιβάζεστε. Όπως με όλα τα ζητήματα καρδιάς, θα το καταλάβετε μόλις το βρείτε. Και όπως σε κάθε υπέροχη σχέση, γίνεται όλο και καλύτερη, όσο τα χρόνια περνούν. Γι’ αυτό, συνεχίστε να ψάχνετε μέχρι να το βρείτε. Μη συμβιβάζεστε…»


απόσπασμα από το κείμενο της ομιλίας του Steve Jobs, στην τελετή αποφοίτησης του Stanford University, στις 12 Ιουνίου 2005.