Ιδού οι διαφορές που χωρίζουν τον επιτυχημένο μάνατζερ/ηγέτη από τον αποτυχημένο:

1. Ο νικητής κάνει λάθη και λέει: «Εκανα λάθη». Ο αποτυχημένος λέει: «Δεν έφταιξα εγώ».

2. Ο νικητής αποδίδει τη νίκη του στην καλή του τύχη, παρόλο που δεν οφειλόταν εκεί. Ο αποτυχημένος αποδίδει την ήττα του στην κακή του τύχη, παρόλο που δεν οφειλόταν εκεί.

3. Ο νικητής δουλεύει περισσότερο από τον αποτυχημένο και έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ο αποτυχημένος είναι πάντα «πολύ απασχολημένος» – με τις αποτυχίες του.

4. Ο επιτυχημένος αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ο αποτυχημένος προσπαθεί να το αποφύγει.

5. Ο νικητής δείχνει ότι λυπάται και επανορθώνει. Ο αποτυχημένος λέει ότι λυπάται, αλλά την επόμενη φορά κάνει πάλι τα ίδια.

6. Ο νικητής ξέρει πότε να αγωνισθεί και πότε να συμβιβασθεί. Ο αποτυχημένος συμβιβάζεται εκεί όπου δεν πρέπει και αγωνίζεται για πράγματα που δεν αξίζουν τον κόπο.

7. Ο νικητής λέει: «Είμαι καλός, μα όχι τόσο καλός όσο θα έπρεπε». Ο αποτυχημένος λέει: «Ε, δεν είμαι τόσο κακός όσο άλλοι». Ο νικητής κοιτάζει ψηλά εκεί όπου πηγαίνει. Ο αποτυχημένος κοιτάζει περιφρονητικά όσους δεν κατάκτησαν ακόμη τη θέση που έχει.

8. Ο νικητής σέβεται τους ανωτέρους του και προσπαθεί να μάθει από αυτούς. Ο αποτυχημένος δυσφορεί με τους ανωτέρους του και προσπαθεί να τους βρει ψεγάδια.

9. Ο νικητής δεν νιώθει υπεύθυνος μόνο για τη δουλειά του. Ο αποτυχημένος λέει: «Εγώ απλώς δουλεύω εδώ».

10. Ο νικητής λέει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό». Ο αποτυχημένος λέει: «Γιατί να το αλλάξουμε; Ετσι γινόταν πάντα».

(απόσπασμα από άρθρο της Χριστίνας Δαμουλιάνου στην Καθημερινή της Κυριακής 14.08.2011)