Οι δασμοί θα φτάσουν μέχρι και 39,1% για έξι μήνες

Από τις 14 Μαϊου 2011 επιβλήθηκαν αντιντάμπιγκ δασμοί από 8-35,1% και δασμοί κατά των επιδοτήσεων μεταξύ 4-12% στις εισαγωγές κινέζικων επιχειρημένων χαρτιών (CFP). Αυτή η κίνηση ακολουθεί μία 15μηνη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβολή προσωρινών δασμών για έξι μήνες ύψους μέχρι και 39,1% – κάτι που επικρίθηκε ευρέως από τη βιομηχανία εκτυπώσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει ταρίφα αντεπιδοτήσεων κατά των κινέζικων εισαγωγών.

Ο Άντριου Μπράουν, σύμβουλως δημοσίων υποθέσεων της BPIF, δήλωσε πολύ απογοητευμένος, και ότι θα συνεχίσει να πιέζει την Intergraf να ασκήσει πιέσεις στην Κομισιόν σε ό,τι αφορά τους «άνισους όρους ανταγωνισμού που έχουμε σήμερα σε σχέση με την Κίνα ανάμεσα στο εισαγόμενο λευκό χαρτί, που έχει δασμούς, και τα εισαγόμενα έντυπα, που δεν έχουν». Και συνεχίζει: «Αυτό είναι το είδος του προβλήματος που έχει κανείς όταν παρεμβαίνει στην αγορά, όταν επιλέγει την οδό του προστατευτισμού. Όταν αντιμετωπίζει ένα ‘πρόβλημα’ γεννιέται ένα άλλο κάπου αλλού».

Η έρευνα της Ε.Ε. έδειξε ότι οι ντάμπινγκ και επιδοτούμενες εξαγωγές της Κίνας ‘ασκούσαν αδικαιολόγητη πίεση στις τιμές στην αγορά της Ε.Ε.’ και ότι είχαν ‘σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις’ για τους ευρωπαίους παραγωγούς υψηλής ποιότητας εκτυπωτικού χαρτιού. Ο Τζον Κλάνζι, εκπρόσωπος εμπορίου της Ε.Ε., δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε θέσει σε εφαρμογή μέτρα κατά της στρατηγικής και στοχευμένης επιδότησης ενός συγκεκριμένου κλάδου από την κινεζική κυβέρνηση. Όλες αυτές οι επιδοτήσεις δεν είναι σύμφωνες με τις υποχρεώσεις που υπέγραψε η Κίνα όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001». Η Ε.Ε. δήλωσε ότι η έρευνα ‘έφερε στο φως ότι οι Κινέζοι παραγωγοί επιχρισμένου χαρτιού υψηλής ποιότητας εξήγαγαν τα προϊόντα τους προς την Ε.Ε. σε τιμές ντάμπινγκ’.

Το CFP είναι ένα υψηλής ποιότητας χαρτί που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση περιοδικών, καταλόγων και ετήσων αναφορών. Περιλαμβάνει φύλλα και ρολά χαρτιού που είναι κατάλληλα για χρήση σε εκτυπωτικά πιεστήρια φύλλου. Δεν περιλαμβάνει ρολά για εκτυπώσεις σε κυλινδρικά πιεστήρια.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ρολά χαρτιού CFP που χρησιμοποιούνται στις κυλινδρικές και εκτυπώσεις φύλλου ήταν διαφορετικά προϊόντα και ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές ρολών για κυλινδρικά μηχανήματα από την Κίνα κατά την περίοδο της έρευνας, ούτε ήταν πιθανό να γίνουν στο μέλλον.

Η κινέζικη κατασκευάστρια εταιρία χαρτιού Asia Pulp and Paper (APP) δήλωσε ότι εξέταζε όλες τις νομικές επιλογές που ήταν διαθέσιμες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την APP, αυτό επιβάλλει συνδυασμένους δασμούς αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων ύψους 20%, εκ των οποίων το 12% είναι φόροι κατά των επιδοτήσεων και 8% δασμοί αντιντάμπινγκ, στις εισαγωγές από CFP χαρτιού. Η εταιρία δήλωσε ότι η υπόθεση είχε ‘διαβλητές από την αρχή, με τεχνητά στενό φάσμα προϊόντων και εσφαλμένα συμπεράσματα σχετικά με την πραγματική αιτία για την υποτιθέμενη ζημία των ευρωπαίων παραγωγών’.

Ο Γιούκα Καντόλα, επικεφαλής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της APP, δήλωσε ότι η απόφαση είχε ληφθεί χωρίς τη δέουσα προσοχή των γεγονότων. Και επισημαίνει: «Οι κινεζικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% της αγοράς της Ε.Ε. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν καμία αρνητική επίπτωση στους παραγωγούς της Ε.Ε. Μάλιστα, οι καταγγέλλοντες συνέχισαν να βελτιώνουν τα συνολικά οικονομικά τους αποτελέσματα και αύξησαν τις τιμές τους κατά περισσότερο από 10% τον τελευταίο χρόνο». Πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν ‘σαφώς ένα μέτρο προστατευτισμού’ από την Ε.Ε., και βλάπτει Ευρωπαίους λιθογράφους και εκδότες σε μια εποχή που ήδη πιέζονται από την οικονομική κατάσταση και τις διογκωμένες τιμές που πωλούν τα επιχρισμένα χαρτιά οι παραγωγοί από την Ε.Ε.

Ο Φρανκ Λεερκότε, διευθύνων σύμβουλος του CEPIFINE (η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Fine Χαρτιού), είπε ότι οι εταιρίες της Ομοσπονδίας επέστησαν την προσοχή της Κομισιόν σε αυτές τις περιπτώσεις, το έπραξαν επειδή ήταν οικονομικά επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του κλάδου, ​​αλλά και ως θέμα αρχής. «Αν οι κρατικές επιδοτήσεις και το ντάμπινγκ επιτρέπεται να είναι χαμηλώνουν τις δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές, το σύστημα θα καταρρεύσει σε βάρος όλων, εκτός εκείνων τα χωρών που έχουν τα μέσα και την πρόθεση να υπονομεύσουν τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες του εμπορίου», λέει. «Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις της Ε.Ε. που δικαιώνουν τις αρχές επί των οποίων βασίστηκαν οι ενέργειές μας».

Και πρόσθεσε ότι έχει γίνει λόγος για το ενδεχόμενο προσφυγής. «Πιστεύουμε ότι η δέσμευση της Ε.Ε. στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου είναι τόσο ξεκάθαρα και έντονα εξεφρασμένη σε αυτές τις αποφάσεις, βάσει των ισχυρών πραγματικών διαπιστώσεων, ότι οποιαδήποτε προσφυγή θα αποδειχθεί μάταιη. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι πελάτες μας θα είναι τότε ασφαλείς γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά στο επιχρισμένο χαρτί».

Πηγή: GAOnline | Ιουν 08, 2011