Συζητούσα τις προάλλες με κάποιον παλιό μου πελάτη που είδε στα απότελέσματα του 2010 την εταιρεία του για πρώτη φορά να καταγράφει ζημίες, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας. Πέρυσι δοκίμασε, όπως μου έλεγε, να αναθέσει τη διοίκηση στον συνεταίρο του, μετά προσέλαβαν κάποιον εμπορικό διευθυντή και τον άφησαν να «τρέχει» την εταιρεία μήπως αλλάξει κάτι, αλλά τίποτα. Συζητήσαμε περισσότερο, άρχισα να τον ρωτάω πράγματα από το παρελθόν της εταιρείας για να καταλήξω στο συμπέρασμα που ήξερα εξ’αρχής: όλες οι αλλαγές, όλα τα νέα «συστήματα», εφαρμόστηκαν χωρίς κανείς τους να κάνει τον κόπο να κοιτάξει πίσω. Να δει πως λειτουργούσε η εταιρεία, πως αντιμετώπιζε τις κρίσεις, που χρειαζόταν βοήθεια.

Έτσι πχ ανέπτυξαν ένα εξαιρετικό σύστημα on-line κοστολόγησης αλλά δεν επένδυσαν στο marketing ώστε να τυποποιήσουν και να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τύπους κερδοφόρων εργασιών, έτσι σήμερα ναι μεν έχουν δουλειά ναι μεν κοστολογικά κερδίζουν αλλά τελικά έχουν ζημίες γιατί το κόστος του ανθρώπινου παράγοντα που υποστηρίζει αυτές τις πολλές μικρές δουλειές είναι μεγάλο. Επιπλέον, η εταιρεία δεν αποφασίζει να εξειδικευτεί εκεί, έτσι το κόστος αυτό δεν μπορεί να γεννήσει πραγματικά κέρδη μέσα από καλύτερη οργάνωση.

Φταίνε; Εκ του αποτελέσματος, ναι. Η ουσία είναι ότι δεν έχουν όσες γνώσεις χρειάζεται ως προς το επιχειρείν. Είναι χαρακτηριστικό όσων δεν γνωρίζουν –ή δεν έχουν τις ικανότητες- περί διοίκησης να πιστεύουν αφελώς ότι τα πράγματα θα στρώσουν όταν αυτοί εφαρμόσουν το ρηξικέλευθο μοντέλο που κάπου άκουσαν/διάβασαν/είδαν. Το χειρότερο, αρχίζουν να το κάνουν όταν αναλάβουν τα καθήκοντα τους, πετώντας το εταιρικό παρελθόν ουσιαστικά στα σκουπίδια. Το χειρότερο: ότι ζητούν βοήθεια από συμβούλους (όπως εγώ) ούτε καν όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αλλά όταν απειλεί να το σπάσει.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η πραγματική πρόοδος έρχεται με σωστή μελέτη και σεβασμό στο χθες μιας εταιρείας. Μόνο έτσι εντοπίζεις τα σημεία που πονάει η δουλειά και επεξεργάζεσαι τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες σημειωτέον τις περισσότερες φορές απλώς υπάρχουν εκεί και δεν τις έχουμε δει. Στη συνέχεια, αφού σχεδιάσουμε τα κατάλληλα μέτρα τα εφαρμόζουμε, υλοποιούμε τις αλλαγές, μαζί με την εταιρεία.

Αυτός είναι ο τρόπος δουλειάς ενός ανθρώπου ικανού να προσφέρει στην πρόοδο της επιχείρησης σας, θυμηθείτε το..!!

* Η ανάπτυξη της εταιρείας σας προϋποθέτει την κατάλληλη στρατηγική μάρκετινγκ, σε αντιστοιχία με τη δραστηριότητά σας και την αγοράς που απευθύνεστε. Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες ώστε να αποτυπώσουμε τις ανάγκες της εταιρείας σας και να χτίσουμε μαζί την δημόσια εικόνα και παρουσία της. Επικοινωνήστε στο ytriantafyllou@gmail.com και τηλεφωνικά στο +30 6937 252420