Ο ήχος ενός κινητού διέκοψε την πρωινή ηρεμία στο βαγόνι του μετρό… Για τα καλά!! Γιατί τον ακολούθησε μια φωνή μεσήλικα «Ναι;; Ναι;; Έλα!! Έλα σου λέω…». Προφανώς δεν άκουγε, ο συρμός ήταν ήδη σε σήραγγα… «Δεν πιάνει εδώ!! Είμαστε απου κατ’», έσπευσε να τον ενημερώσει παρακείμενος συνομίληκος του. «Μα λένε ότι έχει 100% κάλυψη», διαμαρτυρήθηκε εκείνος. «Απου πάν’, όχι απου κατ’», απάντησε ο «επαείων».

Είναι πασιφανές, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είχαν σωστή ενημέρωση, ουδείς είχε προνοήσει να ενημερώσει την «κλάση» τους για την νέα τεχνολογία, τη χρήση της, τις δυνατότητες της. Ακόμα χειρότερο, ήταν ημιμαθείς, κάτι είχε ακούσει ο καθένας τους αλλά ουδείς είχε πλήρη γνώση!!

Μια γνώση η οποία είναι προϊόν δουλειάς μάρκετινγκ.
Είναι το κομμάτι αυτό της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει «ευθύνη» να δημιουργεί υποψηφίους χρήστες τεχνολογιών και εν δυνάμει πελάτες για τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται. Ανθρώπους που θα ξέρουν τι δυνατότητες μπορούν να έχουν και που και πως μπορούν να ωφεληθούν από αυτές.

Βγαίνοντας από το μετρό, αναρωτήθηκα πότε ήταν η τελευταία φορά που είδα από τις εταιρείες τηλεφωνίας μια καμπάνια που στόχο θα είχε την ενημέρωση ευρύτερων κατηγοριών κοινού για τις νεες δυνατότητες της τεχνολογίας με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών.

Όσες καμπάνιες μπόρεσα να ανακαλέσω στη μνήμη μου ήταν διαφημιστικές και είχαν ως κέντρο την τιμή, και ως αγωνία την άμεση πώληση, στόχος «η διεύρυνση της αγοράς ΜΑΣ» με επαναλαμβανόμενη πώληση σε ήδη υπάρχον πελατολόγιο ή η αφαίρεση πελατολογίου από τον ανταγωνισμό. Όσο κι αν «πάλεψα» στο κρύο πρωινό, καμιά ενημερωτική καμπάνια δε μου ήρθε στο νου…

Κι όμως η τηλεφωνία (το παράδειγμα μας), ειδικά η κινητή, έχει πλέον δυνατότητες σημαντικές που θα διευκόλυναν αφάνταστα π.χ. ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά το κοινωνικό κόστος των διεργασιών που θα ψηφιοποιηθούν. Άσε που η επένδυση στην πραγματική διεύρυνση της αγοράς θα δημιουργήσει περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο στον πυρήνα των επαγγελματιών, τους παρόχους υπηρεσίας τηλεφωνίας και τους κατασκευαστές εξοπλισμού, αλλά και στους δημιουργούς λογισμικού και τους παρόχους υπηρεσιών εκπαίδευσης, καταγράφωντας ανάγκες και συνδέοντας τις με τεχνολογικές λύσεις. Επιπλέον δε, δημιουργώντας νέες ανάγκες π.χ. οργάνωσης και δικτύωσης παραδοσιακών κλάδων που ωφελούνται από την νέα ψηφιακή τεχνολογία και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία και έρευνα…

Η αειφόρος ανάπτυξη δεν προκύπτει «αβρόχοις ποσί», αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά. Χρειάζεται στρατηγική, σκέψη, μάρκετινγκ, επένδυση… Και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον… Πάνω από όλα όμως εταιρική ηγεσία και απόφαση, που θα μετατρέψουν την «επιχειρηματικότητα» από διεκπεραιωτική σε δημιουργική..!!

* Η ανάπτυξη της εταιρείας σας προϋποθέτει την κατάλληλη στρατηγική μάρκετινγκ, με στόχο την ανάπτυξη της δραστηριότητας σας και της αγοράς που απευθύνεστε. Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες ώστε να αποτυπώσουμε τις ανάγκες της εταιρείας σας και να χτίσουμε μαζί την δημόσια εικόνα και παρουσία σας. Επικοινωνήστε στο ytriantafyllou@gmail.com και τηλεφωνικά στο +30 6937 252420