Τελικά σε αυτή τη χώρα πρέπει να αρχίζουμε κάθε φορά από τα βασικά. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις.

Οι Δημόσιες Σχέσεις αναφέρονται στην προσπάθεια μίας επιχείρησης , ενός οργανισμού ή ενός κόμματος, πολιτικού προσώπου κ.τ.λ. να προβληθεί ευρέως και να δημιουργήσει θετική εικόνα γύρω από το πρόσωπό του/της.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε το 1994 σε παγκόσμιο συνέδριο και είναι γνωστό σαν «Mexican Statement»: «Δημόσιες Σχέσεις είναι η διαχείριση της φήμης σαν αποτέλεσμα των πράξεων, των μηνυμάτων και της αντίληψης των άλλων για αυτά».

[πηγή: Wikipedia]

Δεν σας καλύπτει αυτός ο ορισμός;; Διαβάστε τότε ένα περιεκτικό άρθρο με τίτλο “Η «ανακάλυψη» των Δημοσίων Σχέσεων” (κλικ εδώ ή στη φωτογραφία) που δημοσίευσε στο περιοδικό ad business ο –συμμαθητής και φίλος- Δημήτρης Ρούλιας, διευθύνων σύμβουλος της Out of the Box και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του τομέα Δημοσίων Σχέσεων της ΕΔΕΕ.

Ενδιαφέρον άρθρο, συμφωνείτε;; Σίγουρα όμως διαβάσατε κι άλλα πράγματα στο άρθρο του Δημήτρη, π.χ διαβάσατε για μαύρο χρήμα, για ξέπλυμα… Είναι η αιτία που γράφτηκε αυτό το κείμενο, η αιτία που γράφεται και αυτή η δημοσίευση, τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τις Δημόσιες Σχέσεις και τις παρουσιάζουν ως “μέγα όχημα” διαπλοκής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και εννοώ, τα όσα ακούγονται στο περιθώριο (κυριολεκτικά!!) της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens.

«Είναι ανησυχητικό και πιθανώς επικίνδυνο το ότι διάφοροι παράγοντες του δημόσιου βίου –είτε από σκοπιμότητα, είτε από άγνοια– επιμένουν να συκοφαντούν και δαιμονοποιούν διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές του marketing, της διαφήμισης και της επικοινωνίας»,

έγραφε σε πρόσφατη ανακοίνωση της η CIVITAS του (επίσης παλιού συνεργάτη και καλού φίλου) Γιώργου Φλέσσα, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα γιατί

«η CIVITAS συνεργάστηκε με τη SIEMENS από τον Μάρτιο του 2000 έως και τον Δεκέμβριο του 2008 για την παροχή υπηρεσιών εταιρικής και διαφημιστικής επικοινωνίας, σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνώς επαγγελματικές πρακτικές».

Μήπως να πω, δέκα χρόνια μετά και επιχαίρων, ότι η CIVITAS «έκανε το λάθος» και συνεργάστηκε με την SIEMENS; Μήπως τελικά, σε αυτή τη χώρα, είναι λάθος να κάνεις τη δουλειά σου απλά και καθαρά, μήπως είναι λάθος οι δικές σου δημόσιες σχέσεις και εκφράσεις να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια;;

Παρακολουθώ σιωπηλός και προβληματισμένος την εξέλιξη του όλου θέματος, με αγγίζει και επαγγελματικά καθώς παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Σιωπώ και σκέφτομαι με ποιόν τρόπο (δεν) προστατεύεται αυτός που κάνει τη δουλειά του χωρίς να κρύψει κάτι και πετυχαίνει να αναδειχθεί, πως (δεν) προστατεύεται αυτός λοιπόν από όποιους πιθανόν τον επιβουλεύονται και το κάνουν χωρίς να φείδονται μέσων και μεθόδων (της λάσπης συμπεριλαμβανομένης…).

Προβληματίζομαι από το γενονός ότι στο στόχαστρο μπαίνει μια μεγάλη εταιρεία παρ’όλο που -τόσο εκ της πεποιθήσεως μετόχων και διοικούντων αλλά και εκ της υποχρεώσεως της προς τον νόμο και τους πελάτες της- έχει διαφανή και δημόσια όλα τα στοιχεία της, μια μεγάλη εταιρεία που έχει τη δυνατότητα και τους πόρους να προβάλλει την άμυνα της.

Και αναρωτιέμαι, αν μεθαύριο αναίτιος στόχος γίνω εγώ, μικρός επαγγελματίας χωρίς δύναμη και πόρους, ποιός θα βρεθεί να με προστατέψει όταν αυτοί που πρέπει να προστατεύουν το δίκαιο και το ηθικό, γίνονται τόσο εύκολα και άκοπα κατήγοροι αυτών που τα εφαρμόζουν ως καθημερινή πρακτική…

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου
ΤΟ ΑΤΟΜΟ Consulting Services