Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε στις εισαγγελίες Εφετών της χώρας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του ΑΠ Νικ. Μαύρου του 2009 για τις διαφημιστικές πινακίδες.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Μαύρος στην υπ΄ αριθμ. 9/2009 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι είναι δυνατή η σύλληψη και η παραπομπή στον Αυτόφωρο όσων τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, όχι μόνο τη στιγμή της τοποθέτησης των πινακίδων, αλλά και οποτεδήποτε διαπιστωθεί η τοποθέτηση των πινακίδων.

Ειδικότερα, ο Μαύρος αναφέρει ότι «η τοποθέτηση πινακίδων – επιγραφών στο οδικό δίκτυο της χώρας και η υπό τούτων εν γένει διαφήμιση αγαθών ή υπηρεσιών κατά παράβαση των οικείων διατάξεων που προβλέπουν τις προϋποθέσεις του επιτρεπτού της τοποθέτησης τους, αποτελεί διαρκές έγκλημα και τούτο διότι κατά παράβαση των διατάξεων αυτών τοποθέτηση των πινακίδων – επιγραφών, πραγματώνει την αντικειμενική υπόσταση του διά των διατάξεων αυτών προβλεπομένου αδικήματος όχι μόνο με την εφάπαξ τέλεσή του, αλλά και με την παραπέρα διατήρηση της παράνομης κατάστασης που δημιουργείται δι΄ αυτού και διαρκεί μέχρις ότου αρθεί η κατάσταση αυτή, η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της ασφάλειας των στο πιο πάνω οδικό δίκτυο της χώρας κινουμένων οδηγών και πεζών πολιτών».

Και καταλήγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Εφόσον λοιπόν διαρκεί η τέλεση του διαρκούς αυτού εγκλήματος είναι τούτο αυτόφωρο και είναι επιτρεπτή η σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων ενώπιον του καθ΄ ύλη και κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας».

Όπως είναι γνωστό πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης ζήτησε από τον κ.Τέντε να πράξει τα δέοντα για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους.

* www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ