Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Guardian αποκαλύπτει μερικά πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία για το τεχνολογικό επιχειρείν.

Η τεχνολογική αγορά έχει εξελιχθεί σε πεδίο όπου η δραστηριοποίηση πολλών μικρών εταιρειών παροχής τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών τείνει να καταστεί η επικρατούσα τάση. Μάλιστα, η οικονομική κρίση έχει θεωρηθεί ως σημαντική ευκαιρία για τους φιλόδοξους, κατά κόρον νεαρούς, επιχειρηματίες του χώρου. Οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον, οι τεχνολογίες που βασίζονται στην φορητότητα θεωρούνται το επόμενο μεγάλο βήμα στην τεχνολογία, σε σημείο που πολλοί να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «φούσκα».

Ο δεύτερος και τρίτος λόγος συμβαδίζουν. Καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πληροφορίες για κάθε είδους υπηρεσία στο Ίντερνετ, ή πραγματοποιούν αγορές online, το μέσο εξελίσσεται σε σημαντικό χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι μόνο για τις αμιγώς τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, το cloud computing καθιστά δυνατή την παροχή υπηρεσιών από μικρότερες εταιρείες που δε διαθέτουν τις τεχνολογικές υποδομές των αντίστοιχων μεγάλων που κυριαρχούν στο χώρο. Έτσι, οι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν μια νέα ελκυστική αγορά, που σημαίνει ότι η παροχή υπηρεσίας προς αυτές μπορεί να συνεπάγεται σοβαρά κέρδη, που προέρχονται από λύσεις web design, βελτιστοποίησης της παρουσίας τους στις μηχανές αναζήτησης ή άλλων υπηρεσιών που μπορούν να κάνουν τη ζωή του ολιγομελούς προσωπικού τους σημαντικά πιο εύκολη.

Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που παρέχονται απαντούν σε πρακτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες απευθύνονται σε κάποιον web designer για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας τους και είναι υποχρεωμένες να ζητούν τη συμβολή του κάθε φορά που θέλουν κάποια αλλαγή, έστω και μικρή. Η εφαρμογή Buildor/Lite στοχεύει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία εταιρειών, που θέλουν να ελέγχουν άμεσα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας τους. Η υπηρεσία καθιστά τη διαμόρφωση του περιεχομένου όσο εύκολο είναι να γράψεις και να μορφοποιήσεις ένα κείμενο στο Word, φορτώνοντας μάλιστα τις αλλαγές στην εφαρμογή μέσα από browser, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης επιπλέον λογισμικού.

Το επόμενο βήμα μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας, είναι φυσικά η γνωστοποίηση της ιστοσελίδας στους χρήστες και η κατ’ επέκταση αύξηση της επισκεψιμότητας της. Το Plug in SEO είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην παρακολούθηση και τη βελτίωση της θέσης εμφάνισης της ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Η χρήση του είναι εξαιρετικά απλά, απευθυνόμενο σε απλούς χρήστες που δεν έχουν τον χρόνο αλλά και την τεχνική γνώση να ασχοληθούν με τα μυστικά των μηχανών αναζήτησης.

Παρόμοιο εργαλείο είναι και το LouderVoice. Δεδομένου ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή των ευχαριστημένων πελατών, η εφαρμογή τους δίνει το λόγο, παρέχοντας τη δυνατότητα για να εκφράσουν τις απόψεις τους για την παρεχόμενη υπηρεσία, την οποία μάλιστα αναλαμβάνει να ενσωματώσει στο Twitter και το Facebook.

Αν, μετά απ’ όλα αυτά, η εταιρεία φτάσει σε σημείο επέκτασης που επιτρέπει τη χρήση δικών της server, η εφαρμογή Server Density αναλαμβάνει να τους παρακολουθεί, για μόλις έντεκα δολάρια το μήνα. Η παρακολούθηση είναι σε συνεχή βάση, ενώ σε περίπτωση προβλήματος η υπηρεσία αναλαμβάνει την ενημέρωση μέσω e-mail, μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο ή μέσα από την εφαρμογή που έχει αναπτύξει η εταιρεία για το iPhone.

Οι νέες αυτές εταιρείες, είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από τις πολλές διαφορετικές που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Τη βοήθεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ίντερνετ.

* www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian