Βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες φιγουράρουν στη λίστα των ασυνεπών επιχειρήσεων με τα Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία και τη Θράκη να είναι οι «καλύτεροι» οικοδεσπότες του.

Μεγάλη αύξηση κατά 44,24% σημείωσε το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008 με Ιούλιο 2009, σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2003 – 2007. Συγκεκριμένα οι ασυνεπείς επιχειρήσεις (στις οποίες περιλαμβάνονται όσες πτώχευσαν και εκείνες που καθυστερούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους) έφτασαν στο 4,63% έναντι 3,21% κατά την τετραετία 2003 – 2007.

Τα στοιχεία παρουσίασε σήμερα (σ.bl. 06.10.2009) ο κ.Λ. Κοτσαύτης, Διευθυντής Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων της ICAP στο 2o Συνέδριο Credit Risk Management που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ασυνέπειας εντοπίζονται στη βιομηχανία (5,75%) και ακολουθούν το εμπόριο με 3,92% και οι υπηρεσίες με 3,11%. Στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το ποσοστό είναι 4,9%.

Στους κλάδους υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP εντάσσονται:

  • Από τη βιομηχανία οι κλάδοι κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών, όπου το ποσοστό ασυνέπειας φθάνει στο 10,78%, κατασκευής μηχανών γραφείου και υπολογιστών, κατεργασίας δέρματος, κλωστοϋφαντουργίας, κατασκευής αυτοκινήτων και ρούχων. Χαμηλού ρίσκου θεωρούνται οι κλάδοι κατασκευής ιατρικών οργάνων, ιχθυοκαλλιέργειας, διύλισης πετρελαίου, ορυχείων.
  • Στο εμπόριο ο κλάδος με το Υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας είναι το Λιανικό Εμπόριο – Επισκευή Ειδών Ατομικής και Οικιακής Χρήσης (4,27%) ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Χονδρικό Εμπόριο (3,82%).
  • Στον τομέα των υπηρεσιών ως υψηλής επικινδυνότητας θεωρείται ο κλάδος των υδάτινων μεταφορών, όπου το ποσοστό ασυνέπειας βρίσκεται στο 18,75% και ως χαμηλής επικινδυνότητας οι Χερσαίες Μεταφορές – Μεταφορές Μέσω Αγωγών (1,91%).

Από τις μικρές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ και ατομικές) οι λιγότερο συνεπείς είναι στους κλάδους ανακύκλωσης, ακίνητης περιουσίας, κατεργασίας δερμάτων και πιο συνεπείς στους κλάδους επεξεργασίας ξύλου, κατασκευής αυτοκινήτων κ.α.

Κατά περιφέρεια τα υψηλότερα ποσοστά ασυνέπειας παρατηρούνται στα Ιόνια νησιά (6,53%), τη Θεσσαλία (5,49%) και τη Θράκη (5,24%). Ακολουθούν Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική, Ήπειρος και τα νησιά του Αιγαίου όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 2,59%.

Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, το ποσοστό των υποβαθμίσεων ανέρχεται στο 15,90% έναντι 11,65% που είναι το ποσοστό των αναβαθμίσεων 11,65%. Δηλαδή για κάθε μια εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε (4.584 εταιρείες) αντιστοιχούν 1,36 εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε (6.254 εταιρείες).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ