Brief caption in english: An interesting guide on «innovation and business» was presented by the Business FORUM of EOMMEX (Hellenic Organization of Small and Medium Sized Enterprises and Handicraft). Guide is in Greek and can be downloaded here: http://observatory.eommex.gr/eommex/278_ELL_HTML.aspx

«Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα» λέγεται η ενδιαφέρουσα εργασία που παρουσίασε το Φόρουμ επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ, για την οποία με ενημέρωσε ο φίλος Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ομάδας έργου.

Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης μας στο Forum Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ εργαστήκαμε πάνω στο αντικείμενο της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της οποίας συγγράψαμε τον οδηγό με θέμα «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα»

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες θέλουν να καινοτομήσουν είτε σε επίπεδο προϊόντος/υπηρεσίας είτε σε επίπεδο διαδικασιών. Τα βασικά ερωτήματα στα οποία απαντάει ο οδηγός είναι τα εξής:

1.Τι είναι καινοτομία, ποιες μορφές καινοτομίας υπάρχουν και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει σε μια επιχείρηση η υιοθέτηση της καινοτομίας;

2. Τι εμπόδια αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτομιών;

3. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να μεθοδεύσει τη διαδικασία της ανάπτυξης ή εισαγωγής μιας καινοτομίας;

4. Ποιους παράγοντες πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μια επιχείρηση προκειμένου να αυξήσει την καινοτομικότητά της;

5. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να χρηματοδοτήσει τις καινοτομίες της;

Τον οδηγό μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τον ΕΟΜΜΕΧ, στην οδό Ξενίας 16 ή να τον κάνετε download από την ιστοσελίδα:

http://observatory.eommex.gr/eommex/278_ELL_HTML.aspx

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Κωνσταντίνου, κατέβασα και μελέτησα συνοπτικά τον οδηγό, η πρώτη γρήγορη ανάγνωση δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο «έναυσμα σκέψης» για επιχειρηματίες νέους που θέλουν να σκέφτονται και να δούν την επιχείρηση τους να εξελίσσεται και να μεγαλώνει, αλλά και ένα χρήσιμο step-by-step οδηγό για να το πετύχουν αυτό με τους συμβούλους και τους συνεργάτες τους. Σημαντικό στοιχείο η παράθεση αρκετών case studies από την ελληνική αγορά, στοιχείο που εξοικειώνει τον Έλληνα επιχειρηματία με την καινοτομία η οποία μπορεί και να «συμβαίνει» δίπλα του. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να το κατεβάσετε και να το μελετήσετε.