Αναδημοσιεύουμε το κείμενο της συνέντευξης του διευθύνοντος της εταιρείας μας κ. Κουτουμάνου στο αφιέρωμα του Adbusiness στην ψηφιακή εκτύπωση που κυκλοφόρησε στις 18.05.2009.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι ψηφιακές εκτυπώσεις σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους; ποια τα βασικά πλεονεκτήματα τους;

Η ψηφιακή εκτύπωση γενικά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ευελιξίας, του κόστους και της ποιότητας καθώς οι νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται -όπως η UV εκτύπωση σε άκαμπτα υλικά και η δυνατότητα μορφοκοπής- διευρύνουν τις επιλογές, προσθέτουν δημιουργικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Εφαρμογές που με την χρήση των συμβατικών τεχνολογιών εκτύπωσης ήταν αδύνατο να παραχθούν ποιοτικά και οικονομικά (π.χ. ένα σταντ στο σχήμα ενός προϊόντος) τώρα γίνονται καθημερινότητα.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος που η ψηφιακή εκτύπωση προσφέρει σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας τους, στοιχείο όπου και εμείς επενδύουμε, καθώς γνωρίζουμε τις δυνατότητες των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε και στεκόμαστε δίπλα στον πελάτη μας ως σύμβουλοι, τον «εκπαιδεύουμε» στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται καθημερινά.

Ποιοι είναι οι πελάτες που κατά κύριο λόγο εμπιστεύονται τις ψηφιακές εκτυπώσεις και για ποιες τους ανάγκες; Έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις τους τα τελευταία χρόνια;
Η ψηφιακή εκτύπωση έχει διευρυνθεί τόσο πολύ που, πρακτικά πλέον, όποιος έχει την οποιαδήποτε ανάγκη προβολής κάποιου είδους εμπιστεύεται τις ψηφιακές εκτυπώσεις. Είναι δε τέτοια η ανάπτυξη της τεχνολογίας πλέον που θα δείτε γύρω σας ψηφιακά τυπωμένες κάθε είδους εφαρμογές, όχι μόνο σε απλά έντυπα και εταιρικά φυλλάδια με μικρά τιράζ ή με μεταβλητά δεδομένα αλλά ακόμα και εκτυπώσεις σε τζάμι καθρέφτη, ξύλο, ύφασμα, δέρμα, τεντόπανο κλπ. Αυτά, δεν τα «επιβάλλουμε» εμείς, τα ζητάνε οι πελάτες μας, εμείς φροντίζουμε απλά να τους ενημερώνουμε για τις δυνατότητες του εξοπλισμού μας. Από κει και πέρα, οι απαιτήσεις είναι για ποιότητα στην εκτύπωση, για ευελιξία και ταχύτητα στην παράδοση, για ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών.
Τον τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί σε αυτά και το οικονομικό κόστος παραγωγής, παράμετροι στις οποίες ανταποκρίνεται πλήρως η Netprint Α.Ε. σαν ένα θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας μας και της καθημερινής πρακτικής μας.

Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο των ψηφιακών εκτυπώσεων και πως εκτιμάτε ότι θα αναπτυχθεί ο κλάδος στο μέλλον;
Οι κυρίαρχες τάσεις στις ψηφιακές εκτυπώσεις είναι ποιότητα, ταχύτητα, οικονομία και οικολογική συνείδηση, αυτά ωθούν στην ανάπτυξη και χρήση μηχανημάτων και υλικών που επιβαρύνουν όλο και λιγότερο το περιβάλλον και είναι εύκολα στην συλλογή και ανακύκλωση. Τυπώνουμε πλέον ποιοτικότερα με υλικά χωρίς κάδμιο, βλέπουμε να αναπτύσσεται η τεχνολογία μελανιών UV curable η οποία τείνει να αντικαταστήσει πολλές από τις ρυπογόνες χρήσεις της μεταξοτυπίας, έχουμε πια τη δυνατότητα να τυπώνουμε πάνω σε υφάσματα καθημερινής χρήσης με μελάνια νερού κλπ,
Η εξέλιξη θα είναι σαφώς ανοδική, παρά την κρίση που βιώνουμε όλοι , πιστεύω ότι ο κλάδος μας έχει ακόμα τεράστια περιθώρια διότι υπάρχουν τεχνολογίες που τώρα έχουν αρχίσει να ωριμάζουν αλλά και πολλές περισσότερες που είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Τελικά, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνονται οι τεχνολογίες αλλά ο ρυθμός με τον οποίο η κάθε επιχείρηση παρακολουθεί τις εξελίξεις (κατάλληλο timing) και σχεδιάζει τις επενδυτικές της κινήσεις. Και βέβαια, ισορροπημένη ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο μηχανήματα και τεχνολογίες, σημαίνει και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.