Έτοιμο να ανεβάσει… στροφές είναι το ελληνικό Ίντερνετ. Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου ελληνικού κόμβου διασύνδεσης εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία της πλοήγησης, κυρίως στα ελληνικά sites. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν συμφωνήσει να διασυνδεθούν με τον νέο σύγχρονο κόμβο, ο οποίος θα φέρει τα αρχικά GRΙΧ (GReek Ιnternet Εxchange), παρέχοντας ταχύτητες τουλάχιστον 10 Gbps.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ;

Η πρώτη αίσθηση- αλλαγή που θα διαπιστώσουν μόλις αρχίσει η κανονική λειτουργία του κόμβου, θα είναι το κατέβασμα των ιστοσελίδων των εγχώριων παρόχων στην οθόνη του υπολογιστή «σε χρόνο μηδέν». Ο νέος κόμβος διασύνδεσης των Ελλήνων παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο λειτουργεί ήδη πιλοτικά, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία του.

Οι υψηλότερες ταχύτητες πάντως θα βελτιώσουν και την εμπειρία των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ταχύτητες, όπως είναι για παράδειγμα τα on-line παιχνίδια, η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ και οι συνομιλίες μέσω web κάμερας. Η σημασία του νέου κόμβου διασύνδεσης είναι καθοριστική για το πολύ γρήγορο σερφάρισμα, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μία ελληνική ιστοσελίδα στην οθόνη του χρήστη.

Ο GRΙΧ φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΕΔΕΤ στο κέντρο της Αθήνας και ουσιαστικά αποτελεί τον διάδοχο του υπάρχοντος κόμβου, του Αthens Ιnternet Εxchange (ΑΙΧ), ο οποίος βρίσκεται σε χώρο του ΟΤΕ και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί παράλληλα με τον νέο κόμβο. Ωστόσο, η προτίμηση για τον GRΙΧ είναι πολύ μεγάλη, καθώς ήδη οι μεγάλοι πάροχοι έχουν δρομολογήσει τη σύνδεσή τους με τον GRΙΧ που προσφέρει πολύ καλύτερες ταχύτητες.

—το δημοσίευμα συνέλεξα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»