Νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών
Δευτέρα, 12.01.09 – αναδημοσίευση από το web site του Ελεύθερου Τύπου
Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, το υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε δύο ιντερνετικές πύλες, την «Αγορά» (http://www.agora.mfa.gr) και την «Πύλη των Διεθνών Χρηματοδοτήσεων» (http://www.aidfunding.mfa.gr), ως δύο σημαντικά εργαλεία πληροφόρησης, που θα φέρουν τα ελληνικά προιόντα και υπηρεσίες πιο κοντά στις διεθνείς αγορές.
«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στην οποία η εσωτερική ζήτηση πιέζεται και οι παραδοσιακές μας αγορές στη Ευρώπη βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, έχει πολύ μεγάλη σημασία η στήριξη του εξωστρεφούς ελληνικού ιδιωτικού τομέα για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να μη χάσουμε υγιείς επιχειρηματικές μονάδες», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, στο χαιρετισμό της..
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της αναβαθμισμένης πλέον πύλης της «Αγοράς», η οποία έχει προετοιμαστεί από τη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, υπό τον Θ. Σκυλακάκη, είπε ότι περιλαμβάνει πληροφορίες για διαγωνισμούς, προμήθειες, επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις, περισσότερες από 500 έρευνες αγοράς, επιχειρηματικές ειδήσεις, το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων στις διάφορες χώρες, τις διμερείς μας σχέσεις.
«Μετατρέψαμε όλη την υπόθεση της πληροφόρησης από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων (ΟΕΥ) από προφορική σε on line. Οποια καινούρια πληροφορία έχουν τα Γραφεία, περνάει κατ’ ευθείαν στην «Αγορά», με συνέπεια να έχουμε 1200-1400 νέες πληροφορίες κάθε μήνα από τα 60 διαφορετικά Γραφεία που διαθέτουμε σε 50 χώρες του κόσμου», είπε ο κ Σκυλακάκης που ακολούθησε στο βήμα.
Η διαδραστική «Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων» λειτουργεί υπό την εποπτεία της νέας Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων, υπό τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Α.Τσιατσιάμη. Παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις και ΜΚΟ τις υποστηρικτικές υπηρεσίες πρόσβασης τους πολυμερείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Europeaid και το Σύστημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η πύλη περιέχει προκηρύξεις, φόρμες αναζήτησης εταίρων, σεμινάρια κ. α.
«Τα Διεθνή Προγράμματα είναι τομέας πολλά υποσχόμενος, καθώς η διεθνής κοινότητα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας χρηματοδοτεί με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και έργων ?αν προστεθούν και οι δαπάνες που θα γίνουν στην περίπτωση που επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ο τομέας αυτός προβλέπεται ότι θα έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία δίνοντας τη δυναμική της ανάπτυξης των δύο «πόρταλ», είπε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν «ανοίξει» δύο εκατομμύρια σελίδες της «Αγοράς» και 200.000 της «Πύλης των Διεθνών Χρηματοδοτήσεων». Μέσω της “Αγοράς” οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν πληροφορίες για περισσότερες από 2.500 ξένες επιχειρήσεις.
Ολη αυτή η προσπάθεια συμπυκνώνεται στη λέξη «αποτελεσματικότητα», είπε ο κ Τσιατσιάμης , τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να πουλήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες ενόψει της δύσκολης χρονιάς που έρχεται.
Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της οικονομίας και ότι τα δύο νέα εργαλεία της «Αγοράς» και της «Πύλης Διεθνών Χρηματοδοτήσεων» θα φέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο κοντά στις αγορές του κόσμου.