Όλοι έχουν κουραστεί να σας το λένε, το marketing έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την επιχείρηση σας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχημένη πορεία της στην αγορά. Έχετε αρχίσει να συμφωνείτε μαζί τους, βλέπετε γύρω σας, τα παραδείγματα πολλά και επιτυχημένα. Παντού όμως βλέπετε το ίδιο: ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, πουθενά δε βλέπετε ούτε την αρχή (το πως ξεκίνησαν), ούτε τη διαδρομή…
Κι όμως είναι απλό, τουλάχιστον το ξεκίνημα. Πέντε απλά βήματα, από αυτά που ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί εύκολα να κάνει, αποτελούν μια πολύ καλή αρχή για την κάθε επιχείρηση, ώστε να ξεκινήσει και να εφαρμόσει τακτικές marketing.

Βήμα 1ο
Ποιά είναι η αγορά, ποιους πελάτες θέλετε να έχετε, καθορίστε το όσο πιο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα μπορείτε. Είναι αυτό που θα έχετε ακούσει να αποκαλούν «Έρευνα Αγοράς».
Η διαδικασία αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής. Προσδιορίζοντας το ποιους ανθρώπους θέλετε να έχετε ως πελάτες, σας βοηθάει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και επιθυμίες τους. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να προσανατολίσετε προς αυτούς στοχευμένα όλες τις ενέργειες μάρκετινγκ και προώθησης.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι δεν μπορεί ολόκληρη η αγορά να είναι πελάτες σας. Βήμα πρώτο λοιπόν, ο ακριβής προσδιορισμός των πελατών που απευθύνεται το προϊόν ή η υπηρεσία σας.
Και, προσέξτε, είστε άνθρωποι και μιλάτε με ανθρώπους, μην την ξεχάσετε !!

Βήμα 2ο
Θα πουλήσετε κάτι στους πελάτες σας, γι’ αυτό επιχειρείτε. Ας είναι λοιπόν αυτό το κάτι οφέλη, λύσεις και πλεονεκτήματα. Πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν πουλάτε το προϊόν σας αυτό καθ’ αυτό. Πουλάτε τα οφέλη που προσφέρει και τις λύσεις που δίνει.
Φτιάξτε λοιπόν μια λίστα με τα οφέλη, λύσεις και πλεονεκτήματα που παρέχουν τα προϊόντα και υπηρεσίες σας, προς τους πελάτες σας. Προβάλετε τα σε κάθε ευκαιρία. Χρησιμοποιήστε τα για την επικοινωνιακή σας πολιτική και πάντα κατευθυνόμενα προς την αγορά στόχο σας.
Και πάλι, προσέξτε, είστε άνθρωποι και μιλάτε με ανθρώπους, μην την ξεχάσετε !!

Βήμα 3ο
Στην αγορά δεν είστε μόνοι, υπάρχει και ανταγωνισμός. Πως θα επιβιώσετε: προσδιορίστε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και διαφοροποιηθείτε. Δώστε μια απάντηση στην ερώτηση: «Γιατί κάποιος πελάτης να προτιμήσει την επιχείρηση μου και όχι κάποια άλλη»;
Σκεφθείτε το εξής: εάν δεν υπάρχει κάτι που να σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους του κλάδου σας, τότε γιατί κάποιος να αγοράσει από εσάς και όχι από κάποιον άλλο με τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες; Δώστε λοιπόν έναν καλό λόγο στους πελάτες που απευθύνεται το προϊόν σας, για να σας προτιμήσουν.
Και μην ξεχνάτε, άνθρωποι είναι κι αυτοί και θέλουν να έχουν να κάνουν με ανθρώπους.

Βήμα 4ο
Είπαμε μιλάμε για ανθρώπους, κοινωνικά όντα που έχουν ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την επαφή. Σκεφτείτε λοιπόν τρόπους για να έχετε τακτική επαφή με τους πελάτες που ανήκουν στην αγορά – στόχο σας.
Ακόμα και αν κάνετε όλα τα προηγούμενα, το μάρκετινγκ δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν γίνετε αποσπασματικά, και με μικρή συχνότητα. Δημιουργήστε ένα μήνυμα, που να επικοινωνεί όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε και «τοποθετήστε» το εκεί που είναι πιθανότερο να το λάβουν οι πελάτες σας.
Περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο, εκθέσεις, εκδηλώσεις, web site, blog, εταιρικά έντυπα ειναι μερικοί τρόποι να περάσει το μήνυμα σας και υπάρχουν κι άλλοι, ανεξάντλητοι όσο και η φαντασία μας. Αποφασίστε το, για να έρθετε πιο κοντά στον πελάτη που σας ενδιαφέρει, και απλά προχωρήστε ένα βήμα ακόμα…

Βήμα 5ο
…κάντε το μάρκετινγκ μέρος της καθημερινότητας σας, αφιερώστε καθημερινά λίγο από το χρόνο σας σε αυτό. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, θα πείτε ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα και τόσα που ποτέ δεν έχει αρκετό χρόνο, αλλά εάν θέλετε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους θα πρέπει να το κάνετε!
Μισή ή και μία ώρα την ημέρα ενασχόλησης με το μάρκετινγκ, μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά διασκεδαστική διαδικασία, να σας χαλαρώσει από το στρες της δουλειάς! Άνθρωπος είστε, το έχετε ανάγκη. Αν μάλιστα δείξετε την απαιτούμενη συνέπεια θα έχετε και επαρκή, αντίστοιχη ανταπόδοση… Να θυμάστε, το μάρκετινγκ για να σας αποδώσει θα πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του, είναι μια διαδικασία από ανθρώπους για ανθρώπους…

Πέντε απλά, ανθρώπινα βήματα λοιπόν, θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε, να θέσετε τις βάσεις για μια επιτυχημένη ανάπτυξη της επιχείρηση σας. Είναι μια καλή αρχή, ακολουθήστε τα…
Κι αν πιστεύετε ότι ο χορός θέλει πάντα δύο, μια εταιρεία marketing και δημοσίων σχέσεων (μικρή ή μεγάλη εσείς θα το κρίνετε) θα αποτελέσει τον κατάλληλο παρτενέρ… Καλέστε την μαζί σας στο χορό και καλή δουλειά…