«Υπάρχει μέλλον στην εκτύπωση και δεν ήταν ποτέ πιό φωτεινό». Με τη φράση αυτή ο κ. Γιάννης Π. Τριανταφύλλου, σύμβουλος μάρκετινγκ & επιχειρηματικής ανάπτυξης, συνόψισε τις τεχνολογικές και οργανωτικές τάσεις και εξελίξεις όπως αποτυπώθηκαν στη DRUPA2008, μιλώντας κατα τη διάρκεια ημερίδας για το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.

Στην ομιλία του που είχε θέμα «Από DRUPA σε DRUPA; Νέες τεχνολογίες, νέες εξελίξεις, νέα οργανωτικά σχήματα για τις γραφικές τέχνες», ο κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε τη διεθνή τάση του κλάδου των γραφικών τεχνών για «έξυπνες» επενδύσεις τόσο σε νέες τεχνολογίες όσο και σε νέα οργανωτικά σχήματα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οι εταιρείες να επενδύουν όχι μόνο σε εξοπλισμό αλλά και σε στελέχωση και υποδομές. «Χρειάζεται καινοτομία στην ίδια την εκτύπωση», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, «η εκτύπωση πρέπει να ξεπεράσει τις παλιές λογικές, η χαμηλή τιμή, ο μεγάλος όγκος, η μεταπρατική νοοτροπία δεν δημιουργούν προοπτικές επιβίωσης, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε συγκεκριμένα προϊόντα με προστιθέμενη αξία, να εμβαθύνουμε σε αυτά και παράλληλα με επενδύσεις στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις να δημιουργήσουμε αγορές, να “εκπαιδεύσουμε” καταναλωτές, δεν έχουν θέση και μέλλον πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για εκτύπωση, πρέπει να λέμε στον πελάτη μας “παράγω αυτό” και να είμαστε συγκεκριμένοι, ουσιαστικοί και βαθιά γνώστες ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής».

Αναφερόμενος στην DRUPA 2008, ο κ. Τριανταφύλλου την χαρακτήρισε ως την «ας το κάνουμε να δουλέψει» DRUPA: «είδαμε πολλές από τις καινοτομίες που είχαν παρουσιαστεί ως πρωτότυπα σε προηγούμενες εκθέσεις τώρα να είναι σε παραγωγική λειτουργία, είδαμε πολλές τεχνολογίες που γνωρίζαμε να έχουν βελτιωθεί ως προς την ποιότητα, την παραγωγικότητα και την οικονομία. Επίσης, ήταν εμφανής παντού η κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας, για τη διαχείριση εφαρμογών “end-to-end”, από την σύλληψη της ιδέας ως την τελική διεκπεραίωση και την καταγραφή της ικανοποίησης του πελάτη. Αυτό εμπλέκει πολλές διαφορετικές δεξιότητες και τεχνολογίες σε μία και μόνη εφαρμογή, δημιουργεί την απαίτηση της εξειδίκευσης, δε μιλάμε πλέον για supermarket, μιλάμε για delicatessen».

»Όπως έγινε εμφανές και στην DRUPA, στην αγορά έχουν επικρατήσει πλέον νέες τάσεις με κυρίαρχη αυτή που πρεσβεύει ότι “η επιτυχία που είναι διαρκής μπορεί να έρθει μόνο με εξειδίκευση σε προϊόντα, αγορές και μεθόδους παραγωγής”. Αυτό δημιουργεί στην αγορά αυξημένη ανάγκη παροχής εξειδικευμένων συμβουλών τόσο στην οργάνωση όσο και στην ανάπτυξη της παραγωγής κάτι το οποίο μεταφράζεται και σε στροφή σε υγιείς και δυνατούς προμηθευτές με τεχνογνωσία, εμπειρία και ορατό βιώσιμο μέλλον.

Παρουσίαζοντας στη συνέχεια αναλυτικότερα τις νέες τεχνολογίες και τάσεις της αγοράς ανά τομέα δραστηριότητας, ο κ Τριανταφύλλου επεσήμανε: «Η αγορά διαρκώς διευρύνεται και σε αυτό συντελούν αποφασιστικά οι νέες μορφές εκτύπωσης, η ψηφιακή εκτύπωση σήμερα διευρύνει διαρκώς την αγορά και η όφφσετ συνεχίζει να υπάρχει και να εξελίσσεται. Το internet έχει πλέον κυρίαρχο ρόλο, όπως και το λογισμικό «ανοικτού κώδικα», καθώς διευκολύνουν σημαντικά την επιχειρηματική δικτύωση πέρα από γεωγραφικά σύνορα». Και κατέληξε «ο τυπογράφος του αύριο πρέπει να είναι διαχειριστής δεδομένων, να παράγει ολοκληρωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, να μετεξελιχθεί από απλός χειριστής εξοπλισμού σε χειριστή ολοκληρωμένων ροών εργασίας, με τη χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων»