Καθημερινά διαβάζω διάφορα κείμενα, άλλα σχετικα με τη δουλειά μου, άλλα καθαρά ενημερωτικά και άλλα για ψυχαγωγία και κοινωνική – πολιτιστική επιμόρφωση. Από αυτά σταχυολογώ και κρατάω ενδιαφέρουσες γνώμες, σκέψεις ή ρήσεις, κατα τεκμήριο φράσεις που παρακινούν το μυαλό μου να πάει παραπέρα και να παράγει άποψη. Μια τέτοια περίπτωση είναι το παρακάτω κείμενο της Αγγελικής Κορρέ που σταχυολόγησα από ένα επαγγελματικό newsletter, ένα κείμενο που απλά και πολύ ξεκάθαρα αποτυπώνει μια σειρά από αλήθειες που απασχολούν το σύγχρονο επιχειρείν…

Που οδεύει το Project Management;
Για να βρούμε την απάντηση, θα πρέπει να θέσουμε και μία διαφορετική ερώτηση, “Πού πηγαίνει το business”. Γιατί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, ουσιαστικά υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα έργα.

Οι Project Managers πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρακτικών που κάνουν τη διαφορά στην εταιρική απόδοση. Η κατανόηση των ζητημάτων που διαμορφώνουν το κοινωνικό, πολιτιστικό και πληροφοριακό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η εταιρεία είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόοδο και προώθηση των πρακτικών διαχείρισης έργων.

Ποιες είναι οι συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το επιχειρείν;

Ο κύκλος ζωής των προϊόντων. Η ταχύτητα της ανάπτυξης καινούργιων προϊόντων έχει αυξηθεί δραματικά. Πριν από 50 χρόνια ο κύκλος ζωής των προϊόντων ήταν 15 με 20 χρόνια. Σήμερα είναι τρία χρόνια, ενώ για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας μόλις έξι μήνες.

Γνώση και τεχνολογία. Ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων σήμερα προέρχεται από καινούργια γνωστικά πεδία. Η βελτιωμένη γνώση και οι καινοτομίες της τεχνολογίας οδηγούν σε καινούργια έργα. Και από τη στιγμή που η τεχνολογία διαδίδεται και αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα.

Παγκόσμιος ανταγωνισμός. Οι εταιρείες πλέον ανταγωνίζονται και έχουν πρόσβαση σε προϊόντα, εργατικό δυναμικό, υπηρεσίες και τεχνικές μάρκετινγκ από όλο τον κόσμο. Ο ανταγωνισμός είναι περισσότερο από ποτέ οξυμένος.

Πελατειακή δύναμη. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο απαιτούν σήμερα ποιότητα, υπηρεσίες, προσωποποίηση, άνεση, ταχύτητα και ανταγωνιστικές τιμές. Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία παρέχει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές για το πότε, το πώς και το πού παραλαμβάνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Οι πελάτες εξελίσσονται στον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ή την αποτυχία των περισσότερων εταιρειών.

Ανθρώπινο δυναμικό. Η μόνιμη αφοσίωση σε μία εταιρεία δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη επιλογή στη σημερινή αγορά. Σήμερα είναι πιο αποτελεσματικό να σκέφτεται κανείς το προσωπικό ως μία ευέλικτη, προσωρινή, μεταβαλλόμενη ομάδα, όπως για παράδειγμα μια ποδοσφαιρική ομάδα. Επιπλέον, εξαιτίας της τεχνολογίας, το προσωπικό θα μπορεί κάποια στιγμή να βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη.

Και τα έργα αυτά καθαυτά; Τα διασυνοριακά, πολύ-πολιτισμικά έργα αυξάνονται, απαιτώντας από τους project managers να αναπτύξουν μια παγκόσμια οπτική/ προοπτική. Εκ των πραγμάτων οι ομάδες έργου θα είναι περισσότερο διασκορπισμένες. Οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν Project Managers οι οποίοι με τη σειρά τους θα στρατολογούν τα κατάλληλα μέλη για την ομάδα τους.