Κάποτε, ήταν must για κάθε σοβαρή επιχείρηση να έχει ένα εταιρικό φυλλάδιο που να μπορεί να διανέμει στους πελάτες της. Ύστερα ήρθε το internet και αρχίσαμε να λέμε ότι «εάν μια επιχείρηση δεν έχει web site, είναι σαν να μην υπάρχει». Σήμερα, μια επιχείρηση χρειάζεται να δημιουργήσει (επιπλέον) ένα blog, το απλό, στατικό web site δεν μπορεί να την καλύψει επαρκώς.

Ένα απλό web site, όπως αυτό που έχουν οι περισσότερες επιχειρήσεις (ειδικά στην Ελλάδα), δε λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που γράφει το φυλλάδιο, απλά τα λέει on-line. Η κατηγοριοποίηση συνήθης: ποιοί είμαστε, πως εξελιχθήκαμε ως σήμερα, ποιές είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας, ποιοί είναι οι σημαντικότεροι πελάτες μας στο πέρασμα των χρόνων, που θα μας βρείτε, πως θα μας βρείτε, κλπ. Τα πιό «μοντέρνα» έχουν download section και -ίσως- και μια (ξεχασμένη συνήθως) απόπειρα ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι σίγουρα κάτι αλλά πλέον αυτό δεν είναι αρκετό!

Με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές, τους διαφορετικούς τρόπους που αγοράζει κάποιος προϊόντα, τα νέα δεδομένα στο χώρο του διαδικτύου, αλλά και την μεγάλη επιρροή και συνεχή άνοδο των social media, ένα web site δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις νέες εξελίξεις. Χρειάζεστε ένα blog, χρειάζεστε μια καθημερινή, απλή επαφή με τους πελάτες σας, και έχετε λόγους να το κάνετε άμεσα, ακόμα και εάν έχετε ένα web site !!

Καταρχήν, ένα blog σας προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Σας δίνει την δυνατότητα για άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πελάτες σας, την αγορά στην οποία απευθύνεστε, τους συναδέλφους σας, ακόμα και τους προμηθευτές σας.

Μέσα από το blog, δίνετε την δυνατότητα στους πελάτες σας να σχολιάσουν τα προϊόντα σας, να εκφράσουν την άποψη τους, τι τους αρέσει και τι όχι στην επιχείρηση σας! Έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν, ακόμα και μεταξύ τους, και να προτείνουν κάτι καινούριο! Μπορείτε έτσι να πάρετε ένα πολύ χρήσιμο feedback, ώστε να διορθώσετε τυχόν λάθη και παραλείψεις σας, και να βελτιωθείτε ακόμα περισσότερο.

Στο blog σας οι πελάτες σας θα μπορέσουν να εκφράσουν και τα παράπονα τους, ακόμα και ανώνυμα, μη σας τρομάξει αυτό, αν έχουν δίκιο καλά να κάνουν, καλό θα σας κάνει !! Από το να τριγυρνά στην αγορά μια κακή φήμη για σας, είναι καλύτερο να την μάθετε, να την διαχειριστείτε και να την ανασκευάσετε !!

Μην ξεχνάτε ότι οι εταιρείες απαρτίζονται από ανθρώπους και οι άνθρωποι έχουν τρόπο έκφρασης. Για τον λόγο αυτό ένα blog είναι πιο προσωπικό από ένα στατικό, ψυχρό, web site. Φαίνεται ο «άνθρωπος» πίσω από την εταιρεία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι πιο απλή και πιο άμεση. Σκεφτείτε για παράδειγμα την δυνατότητα να γράψετε το δικό σας «success story» μαζί με έναν πελάτη σας και μετά να τον καλέσετε να δώσει σε άλλους «χρήσιμες συμβουλές» που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη…

Ένα blog μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό μέσο προβολής και μάρκετινγκ της επιχείρησης σας. Μπορείτε να γράψετε μικρά κείμενα σχετικά με τα προϊόντα και υπηρεσίες σας, να εκφράσετε την άποψη σας για θέματα που αφορούν τον κλάδο σας, να δείξετε νέους τρόπους χρησιμοποίησης των προϊόντων σας ανεβάζοντας ένα μικρό βιντεάκι και να αναδείξετε οφέλη και πλεονεκτήματα που το φυλλάδιο δεν γράφει. Δείχνετε έτσι στους πελάτες σας, την αγορά, και τους ανταγωνιστές σας, ότι είσαστε «ειδικός» στην δουλειά σας, αποτελείτε μια αξιόπιστη λύση και ότι δεν είσαστε τυχαία στον χώρο! Ένα χρήσιμο post μάλιστα, μπορούν οι επισκέπτες του blog να το μοιραστούν ή να το προτείνουν και σε άλλους!!

Έχοντας blog δείχνετε στους πελάτες σας ότι κάνετε βήματα προς τα εμπρός και προσπαθείτε για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας. Δείχνετε ότι δεν κάθεστε με «σταυρωμένα χέρια» περιμένοντας τις εξελίξεις. Αφουγκράζεστε τις τάσεις της αγοράς και ακολουθείτε τις εξελίξεις. Δείχνετε ότι σας αρέσει να μοιράζεστε πληροφορίες και γνώσεις. Πληροφορίες που μπορούν να κάνουν την ζωή των πελατών σας ευκολότερη. Συνδυάστε το και με μια αναδιοργάνωση των τμημάτων μάρκετινγκ και πωλήσεων, προσθέστε και την αναγκαία εξωστρέφεια και αυτοί θα το εκτιμήσουν και θα σας ανταμείψουν!

Ο τελευταίος λόγος σχετίζεται με την «τεχνολογία»: ένα blog μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας, μέσω του Google Blogspot ή του WordPress. Το κλειδί δεν είναι στο εικαστικό, είναι στο να έχετε φρέσκα νέα και καινούριο υλικό, να ανανεώνετε την διαδικτυακή σας έκφραση, ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν λόγο να επιστρέψουν. Όταν επισκέπτομαι ένα «μέρος» και δεν βρίσκω τίποτα διαφορετικό από την προηγούμενη φορά, τότε σίγουρα θα αργήσω να ξαναεπιστρέψω…

Μην εφησυχάζετε λοιπόν θεωρώντας ότι το web site σας, είναι αρκετό και κάνει την δουλειά του. Δεν είναι αρκετό! Χρησιμοποιήστε τα social media για να έρθετε κοντά στους πελάτες σας, και ένα blog είναι μια καλή αρχή!!